Съби Маданков, Съюз на хотелиерите: Почти на 100 % са пълни хотелите и къщите за гости в община Чепеларе за Коледа и Нова година

Почти на 100 % са пълни хотелите и къщите за гости в община Чепеларе за Коледа и Нова година. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Съби Маданков – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе. Той уточни, че туристите са основно българи. „Няма промяна в цените на нощувките в Чепеларе и околните населени места от четири години насам. В зависимост от категоризацията на обекта, цената на нощувката е от 15 до 40 лв. Община Чепеларе е предпочитано място за българските туристи и местните хотелиери са ориентирали пазара си именно към тях“, коментира Маданков. Той отбеляза, че освен в Чепеларе за празниците се очаква и много туристи да отседнат и в малките населени места в общината, в които също има много къщи за гости, а това са селата Зорница, Орехово, Проглед, Богутево, Хвойна и Павелско. През последните години, там се търсят основно къщи за гости, които се наемат от няколко семейства.

Маданков посочи, че в хотелите, които разполагат с ресторанти ще има празнични вечери и програма за Нова година. Цените на кувертите са индивидуални, като за туристите са предвидени забавни програми с оркестър, дисководещ и други. Той изрази надежда до празниците да бъде отворена и пистата на Мечи чал, за да може туристите да карат и ски в Чепеларе. „Очаква се туристите да започнат да пристигат малко преди Коледа. Традиционно силен за посещаемостта от туристи в Чепеларе е и януари, но февруари е най-силния месец за туризма в Чепеларе, когато идват най-много гости от големите градове в страната“, каза още Маданков.

Нели ГЕРГЬОВСКА