Съдия Росица Темелкова, Окръжен съд – Бургас: 11 процедури по медиация са проведени през 2019-а година

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Бургас. 11 процедури по медиация са проведени в Центъра по медиация през 2019-а година. Това каза пред журналисти съдия Росица Темелкова, председател на Окръжен съд – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ по 9 от тези процедури са постигнати споразумения.

„Бургаският окръжен съд активно участва в тази дейност. Имаме отправени предложения до Министерство на правосъдието и до Висшия съдебен съвет да бъде въведена задължителна медиация по някои групи дела – като например, по делата за развод, за родителски права, за дела, свързани със спорове в етажната собственост. Медиацията може да намери широко постижение и при търговските спорове“, отбеляза съдия Темелкова. Тя добави, че към момента в Бургас има 26 медиатори, вписани към Центъра, сред които юристи, адвокати, психолози, инженери, педагози и други.

„Нашите постижения не са малко, но, разбира се, има още какво да се желае. Надяваме се и съдиите да препращат към медиация, с цел споровете да се разрешават доброволно, което е най-добрият вариант“, посочи още председателят на Окръжен съд – Бургас.

Мария ПОПЧЕВА