Съпътстваща среща по проект „Живот в общността – нови възможности“ се състоя в читалище „Изгрев 1919“ в Долни чифлик

Пътуваща изложба „Възможности“ и съпътстваща среща по проект „Живот в общността – нови възможности“ се състоя в НЧ „Изгрев 1919“ в град Долни чифлик.  Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Община Долни чифлик. Събитието е част от Дните на социално включване – 2017, които се провеждат в общината.

Проектът „Живот в общността – нови възможности“ е реализиран от сдружение „Семеен център – Мария“, с финансовата подкрепа на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и цели практическото прилагане на процеса „Подкрепено вземане на решение“ като алтернатива на режима на запрещението. „Поставянето под запрещение е все още често прилагана мярка към младежи с интелектуален дефицит. С дейностите по проекта целим да демонстрираме на членовете на семействата, че техните специални пораснали деца могат да изразяват волята си и да се аргументират съобразно развитието си“, каза ръководителят на проекта Галя Койчева.

По време на срещата бяха демонстрирани възможностите на лица с интелектуални затруднения чрез изделия от арт и трудотерапия, а деца и възрастни с увреждания от социалните услуги на територията на община Долни чифлик показаха своите певчески умения.

Гости на събитието бяха зам.-кметът на община Долни чифлик Николай Николов, директорът на Дирекция „Образование, култура, спорт, социални дейности и здравеопазване“  Илия Илиев, Станислава Аргирова, началник отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ към Дирекция „Социално подпомагане“ в гр. Долни чифлик,  както и Мария Чанкова, зам.-председател на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения – Варна.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА