Със звук на родопски чанове, президентът Румен Радев откри Събора за народно творчество и животновъдство „Рожен“ 2019  

Снимка: Радио "Фокус"

Със звук на родопски чанове, президентът Румен Радев откри Събора за народно творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Преди официалното откриване на Роженските поляни бе изпълнена родопска сюита от над 200 гайдари, след което имаше и танцови изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Родопа“. Тържественото откриване продължи с изпълнения на певицата Мария Бечева и гайдарят Илия Учиков от Чепеларе. След тях на Рожен пя и космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. След фолклорната част, президентът Румен Радев даде символичен старт на събора със звука на дузия родопски чанове.

На откриването присъстваха още областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, кметовете на населени места от цялата Смолянска област и хиляди гости. Организаторът на събора Симеон Караколев поздрави всички гости с добре дошли и посочи, че тази година гостите ще видят много нови неща на Събора. „На България й трябва повече България. Занесете с вас частица от тази магия – Рожен“, призова още Караколев.

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път ще участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна. С различни прояви, изложби, музейни експозиции и атракции съборът в Рожен ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Организатори са община Смолян, община Чепеларе и сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Нели ГЕРГЬОВСКА