Със света литургия в православните храмове в Габрово почитат Св. Онуфрий Габровски

Габрово. Със света литургия в православните храмове в Габрово почитат Св. Онуфрий Габровски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Рано сутринта църковните храмове възвестиха началото на празника. Преподобни Онуфрий Габровски е родом от Габрово, Великотърновска епархия. Като юноша той бил наказан от баща си за буйство и, ядосан, заявил, че ще се потурчи. Разкаял се за това, отишъл в Света гора и Хилендарския манастир. Приел монашество с име Манасий, подвизавал се строго. Отишъл на остров Хиос и пред съда с отвращение отрекъл мохамеданството и за Христовата вяра бил обезглавен в  1818 година на 32-годишна възраст.

В габровският квартал „Младост“ продължава строежа на храм, носещ името на светеца – „Св.Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“. Идеята за неговото издигане датира от 90-те години на XX в., когато кварталът се разраства и жителите му започват да изпитват нужда и от свой православен дом. Постепенно зад идеята застава Община Габрово, която предоставя терен. Проектирането на храма стартира малко преди 2000 година. Архитектурният проект е дело на арх. Иван Николов. Техническият проект е изработен безвъзмездно от бившия кмет на Габрово инж. Богомил Белчев. Първата копка е направена през октомври 2010 година, когато Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий поставя основния камък в присъствието на всички габровски свещеници, кмета на Габрово и председателя на Общинския съвет. През 2016 година стартираха строителните дейности, като бяха положени основите и изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта.

Със силна кампания по набиране на средства през 2017 година се събраха средства за строителния процес до финализирането на покрива. През октомври 2018 година Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 315 000 лева за довършителните дейности по новостроящия се храм.

Надежда КРЪСТЕВА