Със съдействието на ОД МВР – Велико Търново петима са задържани за телефонни измами

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Плевен. В резултат на съвместни полицейски операции, ръководени от сектор „Измами“ в ГДНП и проведени заедно с колегите им от ОДМВР – Плевен, Русе, Велико Търново и Благоевград, са установени петима участници в измамни схеми. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Според събраните данни четирима от задържаните са физически извършители (въртачи), а петият е изпълнявал ролята на куриер.
В хода на предприетите действия, вчера на територията на Плевен, полицаите задържали М.П. (34 г.) – криминално проявен, и В. Т. (25 г.) – двамата от гр. Павликени. Те били хванати докато разговаряли с жертвата си от мобилен телефон. На адрес в града, ползван от мъжете, са намерени и иззети 8 мобилни телефона – част от тях умишлено счупени, SIM-карти и пластики, тетрадки, батерии и вещи, свързани с престъпната им дейност. Част от предметите са били укрити в специален тайник в дъното на фотьойл. В хода на разследването, в което се включили и служители на ОДМВР-В.Търново, е установена съпричастността на задържаните и към извършена на 9 януари телефонна измама по схемата „съдействие на полицията“. Тяхна жертва станала 78-годишна местна жителка, която им предала 1300 лева.
На 10 януари в гр. Ветово служители на ГДНП и колегите им от Русе са задържали Д.Н. (44 г.), криминално проявен. В координация с криминалисти на ОДМВР-Плевен е установено, че мъжът е автор на телефонна измама, извършена на 7 ноември м.г. в Плевен, от която задържаният се е облагодетелствал със сумата от 1 700 лв. При претърсвания на три адреса на територията на Ветово са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, пари, златни накити и билети от заложни къщи.
Отново на 10 януари в полицейския арест е попаднал и С.Я. (31 г.) от гр. Левски. Според събраните до момента данни, на 16 декември м.г., той е получил чрез измама сумата от 1500 лева. По първоначална информация той е съпричастен и към други измами от 2017 г., отново в гр. Плевен. С. Я. е криминално проявен и осъждан за кражби.
Ден по-рано, на територията на Благоевград, бил задържан и куриерът му – В.М. (25 г.) от с. Ореховица, криминално проявен. По първоначални данни мъжът е съпричастен към 5 измами – четири в гр. Плевен и една в гр. Тетевен, при които са отнети около 8 хиляди лева и златни и сребърни накити. При обиск у него са намерени мобилни телефони и SIM-карти, ползвани при извършване на престъпленията, пластики за SIM-карти и др.