С благословението на митрополит Йоан бе извършен чин по обновление на храм „Св. Атанасий“ в село Червенци, община Вълчи дол

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бе извършен чин по обновление на храм „Св. Атанасий“ в село Червенци, община Вълчи дол. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Община Вълчи дол. Участие в богослужението взеха десетки души, сред които и дарители, спомогнали за изграждането на Божия дом. На обновлението присъстваха и временно изпълняващият длъжността кмет на община Вълчи дол Мерткан Ибрямов и председателят на Общински съвет – Георги Тронков. Те подариха на църквата икона Св. Богородица „Умиление“ – ръчна изработка върху дърво, репродукция на оригиналната икона от XIX век, намираща се в Рилския манастир.

През тази година се навършват и 150 години от построяването на църквата в с. Червенци – най-старата от общо седемнадесетте църкви, намиращи се на територията на община Вълчи дол.  Храмът е построен през далечната 1867 година и е образец на църковната ни архитектура от средата на XIX век – църквата била вкопана в земята, а към нея било изградено и килийно училище.

През 2008 година са извършени частичен ремонт и освещаване на храма.

Днес Божият дом, който е посветен на Св. Атанасий Александрийски, е обновен – извършени са основен ремонт и реконструкция, благодарение на европейски средства в размер на над 290 000 лева – построени са нов покрив, нова камбанария, изградена е наново цялата южна стена на църквата. Положени са и тротоарни пътеки около светата обител. Със средства, събрани от дарители от село Червенци, и благодарение на Църковното настоятелство, църквата има и нов иконостас, дело на Мирослав Каракашев.  Иконите на иконостаса са поставени на два реда – горният, Апостолски ред, се състои от 14 оригинални малки и 1 голяма икона – реставрирани от варненецът Константин Угринов. От тринадесетте големи икони, намиращи се на долния, Царския, ред на иконостаса, 4 са реставрирани, а 9 са изписани от художника Павлин Пенев.

22 650 лева е сумата на средствата, събрана от дарения, благодарение на която са платени иконите за църквата „Св. Атанасий“.

Бяха връчени благодарствени грамоти от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и бе предадено архиерейското благопожелание за здраве и крепки духовни сили на всички участващи в празника.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА