С близо 8,8 млн. лв. Община Велико Търново реконструира и модернизира шест образователни институции в града

Велико Търново. С близо 8,8 млн. лв. Община Велико Търново реконструира и модернизира шест образователни институции в града. Дейностите за общо 8 784 724 лв. бяха финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“, като самоучастието на местната администрация бе в размер на 6 705 055 лв. Това обобщи пред журналисти в старата столица Мариела Цонева, директор Дирекция „Проекти на програми“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Изцяло ремонтирани са детска градина „Рада Войвода“ в кв. „Чолаковци“, ДГ „Ален мак“ в кв. „Бузлуджа“, ДГ „Пролет“ в старата част на града, Средно училище „Владимир Комаров“, СУ „Г. С. Раковски“ и Спорно училище „Георги Живков“. В тях бе извършена не само модернизация на материално-техническата база, но и бяха въведени мерки за енергийна ефективност, които значително намалиха разходите за отопление. Зорница Кънчева – Миладинова, ръководител на дейностите припомни, че основната цел на проекта бе създаване на условия за съвременно и конкурентно образование чрез реконструкция и модернизация на образователната инфраструктура. Освен подобряване на сградите, са правени ремонти и в дворовете на образователните институции. На някой места, където има съществуващи плувни басейни, те също са обновени. Навсякъде е осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

В образователните институции се обучават над 500 деца. След приключване на ремонтите сметките за отопление са с около 25-30% по-ниски, поясни директорката на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова.

„Работата по този проект като, че ли беше един тест за колегиалност, за подкрепа, за показване на солидарност в общността „образование“ в община Велико Търново, защото ние масово изнесохме детските градини – „Ален мак“, „Рада войвода“, „Пролет“ в други градини. Готвехме на едно място, отглеждахме децата на друго. Повярвайте организацията ни беше на много високо ниво. Всички дирекции в Общината, не само „Образование“ работехме в заедно и показвахме една екипност, но не само при нас, а и между детските градини, училищата и не на последно място – родителите, за което искам да благодаря на всички“, каза още Игнатова.

Въпреки, че реконструкциите вече приключиха, официалният край на проекта е през април 2020-та година. Екипът на Община Велико Търново призовава всички деца, родители и граждани да пазят направеното.

Луиза ТРАНЧЕВА