С богата програма Асеновград ще отбележи Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

снимка: Община Асеновград

Асеновград. С богата програма Асеновград ще отбележи Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.  Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Мариана Петрова, главен експерт от отдел „Култура“ на Общината. Събитията от културната програма започнаха още на 15 май с премиерата на книгата „Асеновград в сърцето – история, традиции, приказки и детство” на екипа от ДГ „Дружба”. На 16 май  се проведе XIV ученическа щафета в чест на Светите братя Кирил и Методий, като стартът бе даден от паметника на Цар Иван Асен II. Днес богатият културен афиш включва прояви по повод Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите в трите сгради на Историческия музей.
Утре събитията продължават от 11.00 часа с  празнично честване на 100- годишния юбилей на НЧ „Христо Ботев –1919” в село Избеглии с богата фолклорна програма , а от 19.00 часа ще се осъществи среща на кмета на Община Асеновград д-р Емил Караиванов със спортните клубове по случай 17 май – Ден на българския спорт.
От 09.00 часа на 19 май, на игрището за мини футбол на стадион „Шипка“, ще започне благотворителен футболен турнир „За Ева и Лиза“. Турнирът се провежда по инициатива на Общински младежки съвет –Асеновград.
На 20 май програмата по случай 24 май продължава в Градската библиотека с премиера на романа „Дъждовете на страха ” на Иван Желязков. Събитието ще започне в 17.30 часа. На следващия ден, 21 май, отново в сградата на културната институция и отново по същото време, ще се проведе церемония по награждаване на победителите в Седми национален конкурс за хумор и сатира „Голямата къща на мъдрите хора”.
На 22 май от 19.00 часа в залата на читалище „Родолюбие“ ще започне театралната постановка „Женско царство“, която ще бъде поздрав за учителите в Община Асеновград.
На 24 май, още в 10.30 часа, на пл. „Акад. Николай Хайтов“ ще започне тържествено честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ще се проведе празнично шествие на ученици и учители, също тържествен ритуал по издигане на българското знаме под звуците на националния химн. Честването ще продължи с молебен, традиционно отслужен от архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия отец Йордан, в съслужие с асеновградски свещеници. Отново по традиция, кметът на Асеновград ще награди с почетни грамоти изявени ученици, учители, директори, културни дейци и общественици. Следва богата концертна програма, в която ще участват децата от детските градини и училищата на територията на Асеновград.
В 18.30 часа на 24 май, на пл. „Акад. Николай Хайтов“ ще се състои тържествен ритуал на Община Асеновград по изпращане на абитуриенти от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, СУ „Княз Борис I”, ПГ „Цар Иван Асен II” и ПГ „ Св. Патриарх Евтимий”. Културната програма ще завърши на 26 май с тържествен ритуал по изпращане на абитуриенти от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Св. Димитър Солунски“.
Тони МИХАЙЛОВ