С богата програма в Община Банско ще отдаде почита си към паметта на Паисий Хилендарски

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Банско. На 19 юни, всяка година Банско се прекланя пред живота и делото на Паисий Хилендарски. Тържествата по случай 297 години от рождението му, 57 години от канонизацията на Паисий и 257 години от написването на „История славянобългарска”, започнаха на 18 юни от 16.30 часа с Вечерно Богослужение в църквата „Света Троица”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско.

В 08.00 часа днес е Утринното богослужение и Божествената Света литургия. В 10:30 часа пред мемориала на Св.Паисий Хилендарски, Георги Икономов и общественици от града ще положат цветя
пред българския народен будител и духовник. Там ще прозвучат и словата в памет на Паисий.  В 11:00 часа в  Духовно –исторически център „Паисий Хилендарски“, кметът на Общината ще постави началото на препис на „История Славянобългарска”.

Желаещите също ще могат да се включат в преписа. Както е казал великият атонски монах: „Преписвайте тази историйца и платете,
Нека ви я препишат,които умеят да я пишат…И пазете я ,да не се погуби!”

Всеки, който иска да влезе в „историята на историята”, може да го направи, а този препис ще бъде съхраняван за поколения напред в Музеен комплекс – Банско.