С богата програма в Смолян ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов

С богата програма в Смолян ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. На 31 октомври от 18,30 часа във фоайето на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще се проведе инициативата „Творчески щрихи“.  Изложбата, посветена на 100 годишнината на писателя Николай Хайтов, е съвременен прочит на неговото творчество от младите творци – студентите на Националната художествена академия и учениците на Националното училище по изящни изкуства в София. След конкурс за корица и илюстрации на Фондация Памет  в НУИИ“Илия Петров“ през 2014г., беше определена победителката , ученичката от 12 клас Люба Дашинова и през 2017г., беше издадено юбилейно издание с нейните рисунки, по повод 50 години от написването на разказите. „Дърворезбени приказки“ по книгата „Диви разкази“ на учениците от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ гр.Варна, е част от светът на Хайтов, такъв, какъвто го виждат днес младите творци в своите резбовани приказки. Фондация „Памет“ съвместно с гимназията, организираха конкурс  и 6 месеца учениците от гимназията  резбоваха своите представи и усещане за разказите. През февруари 2019, в годината на 100 годишнината от рождението на писателя, нарочно жури излъчи тримата победители и връчи диплом на участниците.

В залата на Държавен архив – Смолян на 31 октомври от 17:30 часа ще бъде открита фотоизложба „Светът на Хайтов“.  Документалната фотоизложба е от личния архив на писателя, изготвена съвместно с фотографа Иво Хаджимишев. Едно от любимите занимания на Николай Хайтов, бяха архивните снимки, събирани през неговите обиколки на любимата Родопа планина и митарстванията като лесовъд, главен редактор на сп.“Родопи“ и писател, краевед, историограф, публицист и кинематографист. Вглеждайки се в лицата на фотографираните главно родопчани, в облеклото и излъчваното достойнството от тези снимки, Хайтов открива в много от тях прототипи на герои от разказите си, като това е документирано саморъчно от него на гърба на снимките. Тези негови бележки, бяха за съставителите на изложбата достатъчен фактологически знак, за да се пристъпи и към нейното реализиране. Героите на Хайтов, обикновените селяни, горски работници, секачи, живеещи в  суровата и не лека действителност  на любимата планина, бяха възродени и претворени в неговите знаменити разкази. Чепати, ръбати, в потури с гугла или чалма на главата, те намериха своето безсмъртно място в националната ни литературата.

На 1 ноември от 18:00 часа във фоайето на Областна управа – Смолян ще бъде открита документална фотоизложба съвместно с Българска национална филмотека „Героите на Хайтов в българското кино“. Документалната фото изложба на Фондация „Памет“, направена съвместно с Българска Национална Филмотека, отразява работния процес при създаване на филмите, работата на снимачната площадка, екипите от големите творци на българското кино, които са представени в работните фотографии. Методи Андонов, Едуард Захариев, Милен Николов, Георги Дюлгеров, операторите Димо Коларов, Радослав Спасов, Ивайло Тренчев, Крум Крумов…имена на майстори в киното и творци от голяма величина.  Изложбата е и паметен знак към всички тях – режисьори, оператори, актьори и прекрасни български актриси, сътворители едни от най красивите филми на българското кино през втората половина на ХХ век. Вярна е приказката на писателя Хайтов от устата на неговия герой от „Мъжки времена“ – „Едно е да искаш, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто да го направиш!“. Тази изложба онагледява само малка част от книгата му „Диви разкази“ – шедьовър в късия разказ и българската литература, които разкази продължават  да се претворяват и играят в българския театър и  кино.

Във фоайето на РДТ „Николай Хайтов“ всяка вечер от 19.30 часа ще има прожекции на филмите по сценарии на Хайтов: „Мъжки времена“, Козият рок“, „Краят на песента“, „Гола съвест“, „Дърво без корен“, „Изпит“ и „Орисия“. е по сценарии на Николай Хайтов.