С богата програма първото търновско читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Велико Търново. С богата програма първото търновско читалище „Надежда“ ще отбележи 150 години от създаването си. Това съобщи председателят арх. Донка Колева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Празничната програма по случай годишнината започна още в началото на месец март с провеждането на майсторски клас по виола, цигулка и контрабас от цигуларя проф. Йосиф Радионов от  Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ и контрабасиста Калоян Трифон под надслов „Среща на поколенията в „Царевград Търнов“. Следващата инициатива в празничната програма е посветена на 140 години от Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция.  За първи път ще бъдат показани документи и ценни книги от библиотечния фонд на читалищната библиотека. Изложбата ще бъде открита за посещения на 22 март от 15.00 часа, а официалното и представяне е в навечерието на честването на Търновската конституция – 15 април.

На 19 април на в читалищното фоайе ще бъде открита изложбата „Началото бе Надежда“. Ще бъдат представени картини от фонда на ХГ „Борис Денев“, подарени от читалище „Надежда“ за създаване на градската художествена галерия.  На 30 май ръководителят на клуба по изобразително изкуство към читалището д-р Илиян Христов ще представи свои творби акварел. Кулминацията на честванията на годишнината ще е на 7 юни. Тогава ще се проведе конференция на тема „Читалището 19-21 век – аспекти на неговото бъдеще и връзката му със съвременното медиократично общество“. В изложба ще бъдат представени старопечатни книги от фондовете на читалищата библиотека и РБ „П. Р. Славейков“. В края на месец септември ще се състои изложба спектакъл „Театъра “Надежда“. Събитието ще се проведе в читалищния салон и в МДТ „Константин Кисимов“, като ще бъдат представени спектакли на студентския театър при читалище „Надежда“ и такива, посветени на годишнината на великотърновския театър. Ще бъде открита и дигитална изложба с плакати и афиши от историята на МДТ „Константин Кисимов“. Актьорите, които са работили в театъра на читалище „Надежда“, ще бъдат наградени. Очаква се в същия ден да бъде представен проектът „Реставрация и адаптация на сцената на читалище „Надежда“. В рамките на юбилейната година предстои да бъдат отпечатани материали и текстове, свързани с юбилея. Ще бъде изготвен и представен документален филм за читалището и ще бъде отпечатан сборникът „Вкусът на времето – кулинарен пъзел от великотърновския край“. НЧ „Надежда“ ще участва и в  Петата научна конференция с международно участие „Културно историческо наследство – опазване, представяне и дигитализация“, която е посветена на 150-годишнина на читалището.

Честванията по повод 150-годишнина от създаването на НЧ „Надежда 1869“ се провеждат под патронажа на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Надежда КРЪСТЕВА