С богат културен афиш Куклен театър „Весел“ във Велико Търново ще отбележи 20 години от създаването си

Снимка: Куклен театър "Весел"

Велико Търново. С богат културен афиш Куклен театър „Весел“ във Велико Търново ще отбележи 20 години от създаването си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново създателят на театъра Веселин Василев. През целия месец март на сцената на читалище „Искра“ ще бъдат представяни заглавия от репертоара на великотърновския куклен театър. Акцентът ще бъде поставен на 17 март, от 11.00 часа, когато театърът ще отбележи рождения си ден със спектакъла „Честит Рожден ден! 20 години Театър Весел…” . „Този спектакъл е замислен като една среща с голяма част от героите на Куклен театър „Весел“, които са се родили на неговата сцена. Ще започнем с любимото на много поколения зрители „Пингвинче Фраки“, което е вече на 20 година. Това е първият ни спектакъл. Освен това ще има откъси от спектаклите „Лудориите на малък Сечко“, „Коледни сънища“, „Храбрият оловен войник“. Телефон 112 .. позвъни“, както и от „Празник по никое време“ и „Не се предавай“. Така че публиката ще се забавлява. Подготвили сме изненади и за порасналите момчета и момичета. Както знаете наши зрители са не само малките деца, а и техните родители – майки и татковци, баби и дядовци. Така че ще има за всички изненади“, посочи Веселин Василев. Празничният спектакъл е със свободен вход за всички любители на кукленото театрално изкуство.

Юбилейният афиш на Куклен театър „Весел“ е започна още на 10 март с постановката „Цветна приказка“. По думите на Василев представлението е преминало с голям успех. на 24 март от 11.00 часа ще бъде представено е класическото заглавие  „Принцесата и граховото зърно” , а на 31 март „Хитър Петър”.

Първата премиера на театър „Весел“ е през 1998 година.  Тогава големият български куклен режисьор и театрал Марина Гочева подарява на своите търновски колеги текста на спектакъла „Пингвинчето Фраки“.

Надежда КРЪСТЕВА