С военен ритуал във Варна бяха отбелязани 107 години от атаката на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”

Радио "Фокус" - Варна, военен ритуал по случай 107 години от атаката на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя във Варна бяха отбелязани 107 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В събитието, което се състоя пред кораба-музей „Дръзки”, в района на Военноморския музей, се включиха курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” и Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”, а също и членове на Сдружението „Клуб миноносец Дръзки“. Представители на Военноморските сили, на местната власт, офицери от запаса и граждани, поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на капитан І ранг Димитър Добрев. „Колкото повече се отдалечаваме от времето на Балканската война, от 1912 година, толкова по-различни ъгли избираме, за да погледнем и да оценим по достойнство тези събития и саможертвата на нашите съвременници“, заяви в своето слово директорът на Военноморския музей във Варна д-р Мариана Кръстева. Тя цитира част от спомените на ръководителя на отряда торпедоносци на младия ни по това време флот, кап. I ранг Димитър Добрев, в които той заявява, че снабдяването в миналото с по 97-тонните миноносци е една грешка, която е можела да има тежки последици. „Действително той има право да каже това. Той е бил в комисията, която ги приема. Кап. Добрев е офицерът в българския флот, който до този момент е участвал в истински бойни сражения и може да оцени какво поведение може да има такъв кораб, с определено въоръжение и способности, в средата на Черно море. Предлагам днешният ден да бъде повод да бъдем и родолюбци, и реалисти, и като помним обратите и провалите, да не забравяме да честваме неподправените герои, защото благодарение на тях, нас ни има днес“, каза още д-р Кръстева. На 8-ми ноември, преди 107 години, отрядът от торпедоносците „Летящи“, „Строги“, „Смели“ и „Дръзки“, командвани от кап. II ранг Димитър Добрев провежда класическа торпедна атака срещу турския крайцер „Хамидие“. В резултат на нанесените поражения, противниковият кораб е изведен от строя. Това е една от най-забележителните морски победи на младия и малоброен военен флот по време на Балканската война. В началото на месец ноември се отбелязва и още едно знаменателно събитие от пантеона на българската бойна слава – навършването на 134 години от победата при Сливница през Сръбско-българската война от 1885 година. По случай тези славни дати от военната ни история Военноморските сили на Република България, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”, Военноморският музей  Варна и Сектор „Военно-почивно дело” – Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” организираха вчера и провеждането на военен ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти пред Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година.

Диана СТОЕВА