С екскурзия до Карлово, Сопот и Калофер Община Свищов награди ученици от четири училища в крайдунавския град

Велико Търново. С екскурзия до Карлово, Сопот и Калофер Община Свищов награди ученици от четири училища в града, съобщават от пресцентъра на крайдунавската администрация. В началото на април група учители и ученици от четири свищовски училища участваха в екскурзия с маршрут Карлово-Сопот-Калофер. Повод за подаръка е участието и отличното представяне на учениците в състезанието „Моята България“. Родолюбивата надпревара, посветена на Националния празник на Република България – Трети март, се проведе  за четвърта поредна година от отдел „Образование“ и дирекция „Култура и културно наследство“. Отборите, които мериха сили и знания  са от СУ „Николай Катранов“, СУ ‚Димитър Благоев“, СУ „Цветан Радославов“ и СПГ „Алеко Константинов“.

През първия ден от вълнуващото преживяване групата, ръководена от зам.-кмета на община Свищов Анелия Димитрова, посети Национален музей „Васил Левски“ в Карлово. Освен лични вещи в къщата музей се съхраняват художествени портрети и творби, посветени на Апостола.

Всички останаха много впечатлени от Туристически комплекс „Бухалов хан“- една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс „Старинно Карлово“. Бухаловият хан е своеобразен център на съхранените занаяти в града.

По време на втория ден групата се отправи към Сопот и Къща музей „Иван Вазов“. Имаше пешеходна разходка и посещение на Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснаф“, в центъра на града. Там бяха разгледани четири етнографски сбирки.

След това децата и младежите посетиха Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер. Учениците с интерес слушаха и участваха в увлекателната беседа.

След края на екскурзията те изразиха своята благодарност към Община Свищов, кмета Генчев и  заместник-кмета Анелия Димитрова за перфектната организация, вниманието и грижите по време на това вълнуващо преживяване.