С ефектни демонстрации на военнослужещи в Пловдив бе отбелязана кулминацията на два бойни празника

снимка: Радио "Фокус" - Пловдив

Пловдив. С ефектни демонстрации на военнослужещи в Пловдив бе отбелязана кулминацията на два бойни празника – празника на Военновъздушните сили (ВВС) по случай 107-ата годишнина от тяхното създаване (16 октомври) и Деня на военните парашутисти и празник на 68-а бригада „Специални сили“ (18 октомври), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Честването започна в 14.30 часа днес с тържествен строй с поднасяне на венци и цветя на паметниците на загиналите военни парашутисти при изпълнение на воинския си дълг в мирно време в район №2 на 68-а бригада „Специални сили“. Програмата продължи малко след 15.30 часа на площад „Централен“ с тържествен строй с приветствия и награждаване на изявили се военнослужещи, след което бе отслужен Благодарствен молебен от Негово Високопреосвещенство пловдивски митрополит Николай. Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.
От 16.00 часа на площад „Централен“ в града бе разположена информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия. На нея са представени с информационни материали Сухопътните войски, ВВС, Военноморските сили, ССО, Регионалната служба „Военна полиция“, НГЧ, Централното военно окръжие. Присъстващите могат да се запознаят с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване на служба в Българската армия. В информационната борса участват и представители на Националния военен университет „Васил Левски“, които разясняват условията за прием и обучение във висшето военно училище.
По същото време над площад „Централен“ се проведе динамичен показ на военнослужещи от ВВС от авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево. Показът включваше изпълнения на различни видове задачи, сред които разузнаване и атака по земна цел, мисия по търсене и спасяване, симулиране на въздушна цел, мисия Air Policing и други. В него участваха хеликоптери Ми-24 и Кугър, самолети L-39 ZA, C-27J, МиГ-29, Ан-2. Военнослужещи от ССО изпълниха парашутни скокове, както и други задачи от бойната и физическа подготовка като спускане по способа „бързо въже“ от хеликоптер, стрелба с маркиращи боеприпаси, военни ръкопашни техники, демонстрация по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник и други.
На проявите присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за специални операции (ССО) бригаден генерал Явор Матеев, командирът на Националната гвардейска част (НГЧ) полковник Кънчо Иванов.
От 18.30 часа във Военния клуб в Пловдив ще започне традиционният концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на ВВС. Концертът е част от събитията в информационната кампания „Бъди войник“ и е своеобразен жест към граждани и гости за дългогодишната подкрепа, взаимното уважение и неразривната връзка между армията и обществото. На концерта ще прозвучат обичани бойни маршове, патриотични и модерни музикални произведения на изявени български изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Към тях ще се присъединят и танцови формации.
Утре отбелязването на 75-та годишнина от първия боен ден на парашутната дружина и 18-ти октомври – Ден на военния парашутист ще продължи в град София с военен ритуал и заупокойна молитва на Алеята на парашутиста в Софийски Централни гробища. Ще се състои и тържествен военен ритуал пред паметника на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание”.
Тони МИХАЙЛОВ