С изложба на кметове, управлявали Видин през периода 1944-1989 , бе отбелязан Деня на българската община

С изложба на кметове, управлявали Видин през периода 1944-1989, бе отбелязан Деня на българската община, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от общината. В залата на Общинския съвет във Видин бе открита изложба със снимки на 15 видински кмета, управлявали града през периода 1944-1989 г. Тя е подготвена по идея на Община Видин и Държавен архив – Видин. Експозицията е замислена като продължение на съществущавата галерия с портрети на градоначалници през периода 1878-1944 година, която се намира на 6 етаж в административната сграда на Общината.

Заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов поздрави служителите, общинските съветници, кметовете и кметските наместници във връзка с празника, като припомни, че на тази дата през 1882 година в Държавен вестник е публикуван първия „Закон за общините и градското управление“, в който се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. „На този ден се обръщаме с благодарност към нашите предшественици, за да изразим уважението си към извършеното от тях в полза на Видин и Общината и тази изложба, която откриваме днес, го доказва. Запазвайки приемствеността, ние влагаме своя труд и умения за развитието на нашия роден край и превръщането му в едно по-добро място за живот“ – каза той. Инж. Асенов честити празника и пожела на всички общински служители здраве, ентусиазъм и сили за постигане на общата цел – издигане просперитета на Община Видин.

В навечерието на Деня на българската община поздравителен адрес от името на областния управител на Област Видин Албена Георгиева поднесе заместник областният управител Лъчезар Попиванов.  Светлана Кръстева, началник отдел Държавен архив – Видин също приветства присъстващите с празника – Ден на българската община.

Секретарят на Общината Иванела Андреева откри изложбата и даде думата на родствениците на бившите градоначалници, които бяха поканени, за да разкажат спомени за своите близки. Сред тях бе и Кирил Петков, застанал начело на града през периода юли-декември 1987 година, който с вълнение сподели за трудностите и предизвикателствата в работата си.

„През годините на своя мандат те са вграждали по нещо от себе си в името на Видин, сега е наш ред да се трудим и да надграждаме, затова трябва да си сътрудничим в името на общата цел“, заяви Иванела Андреева. След това тя направи кратка презентация на иновациите в електронното управление на Общината.

Във връзка с отбелязването на 12 октомври, Общината обяви Ден на отворените врати за граждани. Част от предлаганите обикновени услуги в Информационния център, бяха изпълнявани като експресни.