С искане за по-чист въздух жителите на Благоевград излязоха на протест

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. Жители на Благоевград излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Първоначално протестиращите се събраха на площад „Македония“, а след това с шествие стигнаха и до сградата на Община Благоевград.

Те бяха с маски и плакати, на част от които бе изписано „Не на въздушния геноцид“, „Искаме чист въздух“, „Къде са зелените?“, „Оставка“, „Аз дишам = Аз съм. За чист въздух на Благоевград“, „Отговорност???“ и други.

Сергей Лазаров, който бе определен за говорител на протестиращите заяви, че институциите трябва да предприемат спешни мерки, тъй като мръсният въздух застрашава всички, които живеят в Благоевград. Според него сред най-големите замърсители на въздуха в града са ТЕЦ на биогорива, домакинствата, които се отопляват на дърва, както и автомобилите.

Той посочи, че всички, излезли на протеста днес не искат в жилищните квартали да има фабрики, които замърсяват въздуха. „Благоевград е газифициран, много хора използват дървени пелети или климатици. Около 2 % от населението се отоплява с дърва и въглища, които замърсяват въздуха. Затова смятаме, че не това или автомобилите са основните замърсители, а производствата“, каза още Лазаров.

Той допълни, че за момента прекратяват протестите, тъй като се очаква до няколко месеца в Благоевград да пристигнат мобилни станции, които да изследват въздуха. Лазаров коментира, че все пак ако не се вземат спешни мерки по отношение пушекът от ТЕЦ-а на биогорива, то отново ще протестират. „Мръсния въздух в Благоевград разболява всички. Не може един, като има някакво производство да си позволява да гори пластмаса. Това важи за цяла България. Не може квартал „Вароша“ в града, който е най-зелен и няма домакинства, които да се отопляват на твърдо гориво, да е с най-замърсен въздух“, уточни Лазаров.

В отговор на исканията на протестиращите кметът на Благоевград инж. Румен Томов каза, че ще предприеме мерки, като за целта ще проведе срещи с всички институции, имащи отношение по темата. „Има много инициативи по отношение чистотата на въздуха, които постепенно ще се случат. Нали не очаквате за един месец да изчистим града? Това няма как да стане“, подчерта Томов.

Ливия НИНОВА