С концерт и огнено шоу започва Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград: Вкусът на Средновековието“

Велико Търново. С концерт и огнено шоу започва Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград“, който ще се проведе на крепостта Царевец. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милен Чамурджиев, един от организаторите. На сцената в района на двореца на Асеневци ще се представи  групата „Спиритуал Сийзънс“, а членовете на група „Ериней“ ще впечатлят жителите и гостите на града с уникално шоу с горящи факли. Началото е в 19.30 часа, а входът за историческия хълм ще е свободен.

Официалното откриване на фестивала ще е утре, от 10.00 часа, на площада пред Царевец. За събитието в града вече пристигнаха над 140 реконтруктури от пет страни, които ще се включат в тридневните възстановки. Ще бъдат представени войнска и манастирска кухня, отбрани аристократични блюда и целебни храни, както и много средновековни занаяти и дейности от ежедневието на предците ни. Ще има и възможност за участие в различни игри и бойни турнири.

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново.

В следващите два дни достъпът до Царевец е свободен, ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18.30 до 21.30 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА