С  литературна вечер  и  в София бе отбелязана  90-годишнината от рождението на поетесата Станка Пенчева

С  литературна вечер  и  в София бе отбелязана  90-годишнината от рождението на поетесата Станка Пенчева, съобщиха от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

 

В галерия „Кредо” се проведе литературна вечер „В къща от думи”, посветена на 90- годишнината от рождението на поетесата Станка Пенчева, организирана от ИК „Жанет 45” и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен. Присъстваха писатели, литературни критици, журналисти, университетски преподаватели, приятели на поетесата и нейното семейство и сливенци, живеещи в София.

Вечерта бе открита с изпълнение на флейта на пиеса на композитора Марин Големинов от дванадесетгодишната Белослава Бочева – носителка на много награди от детски и младежки музикални конкурси.

С емоционално слово издателката Божана Апостолова представи любовната поезия на Станка Пенчева, а поетът и литературен критик Марин Бодаков говори за излязлата по повод на юбилея стихосбирка с любовна лирика на поетесата „С очите на новородена”.

Директорът на сливенската регионална библиотека, Росица Петрова –Василева, представи накратко библиографията за Станка Пенчева издадена в навечерието на юбилейното честване в Сливен, в която е разкрито аналитично огромното  поетично и белетристично творчество на поетесата на български и чужди езици, както и нейната преводаческа дейност, което ще бъде основа за бъдещи изследвания.

Към организаторите на вечерта и гостите с топли думи се обърна и дъщерята на поетесата – Радина Цачева. Тя благодари на всички, че са запазили жив спомена за майка й и нейното творчество.

Емоционален завършек на вечерта бе излъчването на документалния филм „Станка Пенчева – сливенка докрай” създаден по идея и сценарий на Росица Петрова–Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”.  И тук филмът бе приет много добре от публиката.

В края на вечерта бе прочетен поздравителен адрес и бяха връчени цветя от Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, която като истинска сливенка подкрепи и тази инициатива на сливенска културна институция  в столицата.

Филмът за Станка Пенчева ще бъде представен и в Пловдив на честване по повод годишнината от рождението на поетесата, което ще се проведе на 10 декември в културен център “Тракарт”.