С литературно четене и тематичен кът в горнооряховското село Върбица ще отбележат 156 години от рождението на Алеко Константинов

Горна Оряховица. С литературно четене и тематичен кът в горнооряховското село Върбица ще отбележат 156 години от рождението на Алеко Константинов. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от НЧ „Градина-Върбица 1894“. Събитието започва в 10.30 часа. Ще бъдат прочетени откъси от най-известните творби на писателя, сред които „Бай Ганьо“, „До Чикаго и назад“, фейлетоните „Разни хора, разни идеали“ и „Пази, боже, сляпо да прогледа“ и други.

Българският писател, адвокат и общественик е роден в град Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 година. Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май (11 май стар стил) 1897 година в Пещера. Първата зряла творба на Константинов е „До Чикаго и назад“. В нея са предадени непосредствените впечатления на автора от пътуването му до Америка. Константинов прославя с лиричен патос красотата и величието на българската природа в пътеписите „Невероятно наистина, но факт… “, „Какво? Швейцария ли?“, „В Българска Швейцария“ и др. С книгата „Бай Ганьо“ от 1895 година Алеко Константинов се изправя пред сложните икономически и социалнопсихологически въпроси на своето време – пътят на България и целта на нейното развитие, мястото ѝ сред другите страни, съдбата на националните добродетели, морал, бит, нрави. По инициатива на Алеко Константинов се създава първото туристическо дружество в България.

Луиза ТРАНЧЕВА