С не повече от 100 лева ще бъдат увеличени заплатите на служителите на общинската администрация в Пловдив

Пловдив. С не повече от 100 лева ще бъдат увеличени заплатите на служителите на общинската администрация в Пловдив. Това съобщи на пресконфренеция зам.-кметът по финанси и икономика Илия Кирчев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Увеличението е с до 10% и се прави в съответствие с вдигането на минималната работна заплата у нас, уточни зам.-кметът. „Въпреки, че бяхме обявили замразяване на всички възнаграждения се вдига минималната работна заплата и при това положение заплатите на много служители ще се изравнят с нея, затова се налага да ги увеличим“, каза още Кирчев. Той поясни, че няма да бъдат вдигани заплатите на кмета, неговите заместници и на районните кметове, тъй като не може да се вдигат данъците и да се увеличават заплатите на ръководния състав на общината. По думите му идеята е да се компенсират само хората с най-ниски заплати с увеличението на минималната заплата у нас. „В общината работят много добри специалисти и ние искаме да ги задържим, но тази година няма как да стане с тия реалности, които намираме”, каза още Илия Кирчев.

На пресконференцията бе обявено още, че районните кметове на Пловдив ще разполагат с по 300 000 лв. за оправяне на улици, тротоари, площадки, като по-големите проекти ще се движат през централна община.

Капиталовата програма на общината е на стойност 85 167 767 лв., от които 51 396 775 лв. са европейски средства със съответното съфинансиране. Основните обекти са довършването на бул. „Северен“ до свързването му с Карловско шосе, подлезът „Модър-Царевец“, чието изграждане трябва да започне най-късно в началото на 2021-а, довършването на Голямата базилика, за което общината дължи своята част от финансирането, и Зоопаркът. Предстои да се изчисли още колко пари ще са нужни за довършването и пускането на Зоологическата градина. Предвидено е също и ремонт на Концертна зала, с пари от държавата.

Цветана ТОНЧЕВА