С нов бронхоскоп за близо 100 хиляди лева се сдоби белодробната болница във Велико Търново

снимка: pixabay.com

Велико Търново. С нов бронхоскоп за близо 100 хиляди лева се сдоби белодробната болница „Д-р Трейман“ в старата столица. Той е дарение от Ротари клуб – Велико Търново и бе официално предаден днес, а кампанията за събиране на средствата под надслов „Дишането е живот“ продължи около 12 месеца, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Апаратът е единствен по рода си не само във Великотърновска, но и в околните области. Д-р Стела Денчева, управител на лечебното заведение разкри, че това е най-скъпата техника, с която към момента болницата разполага. Тя ще позволява да се изследват много хора и да се поставя прецизна диагноза за много сериозни заболявания, които са социално значими като ракът на белия дроб, например.

„Това е апаратура с много висока разделителна способност, с много възможности не само по отношение на виждането на образа. Благодарение на нея ние още по-рано и още по-качествено ще можем да поставяме диагнози. Ще можем да помагаме и по отношение на терапията. А благодарение на Ротари много повече колеги ще имат възможност да го правят, което означава, че капацитетът на болницата ще се повиши и ще можем да обслужваме още повече пациенти“, допълни д-р Денчева.

Кметът на старопрестолния град инж. Даниел Панов, който също се включи в събитието, благодари от свое име и от името на всички граждани на региона за дарението. Освен това припомни и, че в началото на първия му мандат, преди осем години, белодробния диспансер е бил в много лошо финансово състояние.

„Нямаше пари за заплати. Но ситуацията, в която бяхме изпаднали, успяхме да преодолеем благодарение на д-р Денчева и нейния екип. Аз се радвам, че авторитетът на белодробния диспансер е на много високо ниво днес и пожелавам това надграждане да продължи“, каза още градоначалникът.

Той уточни и, че се водят разговори за ремонт и въвеждане в експлоатация на източния блок на болницата, който в момента не се използва. Благодари и на Ротари клуб за инициативата и за това, че са активни спомоществователи в развитието на Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА