С общоградско поклонение във Варна ще бъдат отбелязани 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

С общоградско поклонение във Варна ще бъдат отбелязани 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

На 18 юли се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Предаден е през зимата на 1872 година. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

Годишнината ще бъде отбелязана във Варна с общоградско поклонение, което ще се състои от 10.00 часа на Паметника на Васил Левски в Алеята на възрожденците. По-късно, от 18.00 часа, на сцена „Раковина“ в Морската градина ще се проведе концерт с участието на  Гайдарски оркестър „Диньо Маринов“ със солистка Иванка Друмева, ВИС „Морски вълни“, Трио „Прибой“, Детска танцова школа „Йованче“, Школа за класически балет „Фуете данс студио“, Школа по народно пеене, ВФ „Морски гласчета“, Школа по модерен балет „Мелади“.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА