С парад на пожарна и спасителна техника сектор „Специализирани оперативни дейности“ отбеляза професионалния си празник в Горна Оряховица

Горна Оряховица. Изключително атрактивен и мащабен парад на спасителна, пожарна техника и оборудване, числящи се на щата на сектор „Специализирани оперативни дейности“ – Горна Оряховица (СОД), Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Горна Оряховица и Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“  – Велико Търново организира сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново, по повод професионалния празник на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 14 септември. Инициативата се проведе в двора на сектора в Горна Оряховица, съобщават от Областната дирекция на МВР – Велико Търново. В парада се включиха над 20 автомобила и специализирана техника. Изключително атрактивни за присъстващите бяха всъдехода „Амфибия“, който се използва при необходимост от спасяване и евакуация в труднодостъпни или наводнени местности. С възможност за евакуация на до 16 души. Другата много атрактивна машина беше МТЛБ – специализирана верижна машина, влекач, снабден с GPS система, предназначена за реагиране при неблагоприятни атмосферни условия.

Тържествен водосвет за здраве на служителите в сектора и безаварийно ползване на техниката отслужи Протойерей Киприян. Празникът продължи с демонстрация на алпинистите от сектора, която имаше за цел да покаже спасяване на пострадал по алпийския способ „наклонен тролей“. Гостите имаха възможност да разгледат цялата техника отблизо и да се запознаят с възможностите на отделните машини и случаите, в които се използват. Показан бе и специализиран модул (палатка), който се използва за деконтаминация на населението, в следствие на радиационна авария или химически инцидент.

Сектор „Специализирани оперативни дейности“ е един от осемте в страната. Служителите участват в спасителни дейности на територията на областите В. Търново, Габрово, част от от Ловеч, Плевен и Търговище. Многократно през годините са вземали участие в спасителни мисии в и извън пределите на страната. Дейността им сама за себе си говори за професионализма на колегите, каза в приветственото си слово началникът на сектор „СОД“ гл. инсп. Стефан Личев. По думите му служителите от сектора ще продължават и в бъдеще да доказват своите умения и качества и рамо до рамо с огнеборците от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново ще борят пожари, аварии, катастрофи, земетресения и други природни бедствия.

Гости на тържеството бяха кметът на гр. Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, областния управител проф. д-р Любомира Попова, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново комисар Красимир Кръстев, заместник-директорът на ОДМВР – Велико Търново комисар Христо Христов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – ВеликоТърново комисар Стефан Николов началници на РУ и Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в област Велико Търново, представители на бизнеса и граждани.

Специален поздрав към служителите от сектора отправиха децата от ЦДГ „Бодра смяна“ в Горна Оряховица.