С поднасяне на цветя пред паметника на Димитър Благоев жителите и гостите на града отбелязаха 94 години от неговата смърт

Благоевград. С поднасяне на цветя пред паметника на Димитър Благоев жителите и гостите на града отбелязаха 94 години от неговата смърт, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Ритуалът започна с българският национален химн, след което ученици от второ основно училище „Димитър Благоев“ в областния център припомниха факти от живота и биографията на патрона на града. На събитието присъстваха представители на част от политическите партии в града, представители на Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, културни дейци, общественици, жители и гости на областния център.

Димитър Благоев, известен още като Дядото е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.

Ливия НИНОВА

custom_gallery
images not found