С поклонение и полагане на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Пловдив. С поклонение и полагане на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Дирекция „Култура и културно наследство“ към Общината. Церемонията ще се проведе от  11.30 часа на 2 юни пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Антон Баев, удостоен с традиционната Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година. Водещ ще бъде Златко Павлов.
Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев. За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално се чества от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.