С празнична литургия, мъжко хоро и ритуал за хвърляне на кръста във водите на река Дунав Община Свищов ще отбележи Йордановден

С празнична литургия, мъжко хоро и ритуал за хвърляне на кръста във водите на река Дунав Община Свищов ще отбележи Йордановден. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на Свищов Борислав Замфиров.  „Великият водосвет“ ще се проведе в храма „Св. Троица“ и ще започне в 09.00 часа. Повече за останалите събития, прочетете в интервюто.

 

Фокус: Г-н Замфиров, в Свищов за поредна година предстои да бъде отбелязан големият християнски празник Йордановден. Вие по традиция организирате мащабни тържества, как ще протекат те през настоящата година?

Борислав Замфиров: Разбира се, точно така, това е един от големите християнски празници, който се отбелязва на 6-ти януари – Богоявление или Йордановден. Празникът се ознаменува с кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Този празник има различни имена – Кърстовден, Водици, Водокръстче и е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива в реката. Празникът в община Свищов започва с тържествена литургия в църквата „Св. Троица“. Тя се нарича „Велик водосвет“. В църквата се поставя светена вода и не само в тази църква, а във всички храмове, където се извършва подобно богослужение, защото поверието е, че всеки, който занесе вода вкъщи ще е здрав и предпазен от болести през годината. Да кажем малко повече за празнуването на Йордановден в общината. Началото ще бъде поставено в 10.30 часа в местността „Паметниците“, като сме поканили гайдари и тъпанджии, които ще допринесат за доброто настроение на всички присъстващи. Организирали сме и ароматна бъчва с вино, което също ще допринесе за приповдигане на настроението и за сгряване на хората. Ще запалим голям огън и покрай него ще се извие т.нар. мъжко хоро, началото на чиито традиции поставихме през миналата година.

Фокус: Предполагам, че всички жители и гости на Свищов са поканени да се включат в празненствата, а имаше ли интерес към тях през миналата година и очаквате ли такъв през настоящата?

Борислав Замфиров:  Точно така, поканени са всички, които искат да празнуват с нас. През миналата година, учудващо, имаше страшно много хора, които останаха очаровани от българщината и настроението, които успяхме да създадем на самия празник. Въпреки ниските температури имаше над 100-150 човека, които дойдоха, за да усетят вкуса, мирисът на виното. Да се хванат на хорото и да се потопят в българските традиции. Получи се страхотно, а и отзивите след това, както в обществото, така и в медиите, и в социалните мрежи, бяха изключително положителни. Хората останаха очаровани, затова и за втора поредна година организираме празника по подобен начин. Надявам се отново да се получи добре, да има дори още повече хора и всички заедно да се забавляваме, спазвайки една красива традиция.

Фокус:   Има ли много именници, които избират да празнуват навън, със своите съграждани?

Борислав Замфиров:  Да, има много именници. Всяка година идват празнуващи, сред които около 7-8 до 10 човека се хвърлят и за кръста, а останалите просто идват за самия празник. Те получават благословия от попа и си измиват ръцете и лицата в река Дунав, за здраве.

Фокус:  Споменахте ритуалът с хвърлянето на кръста, няма как да се организира Йордановден без това. Как ще протече самият ритуал? Очаквате ли много доброволци?

Борислав Замфиров:  Надявам се отново да има много младежи, които да се включат в ритуала. До сега винаги е имало голям интерес, като в него се включват не само свищовлии. През миналата година свищовлия извади кръста, но в по-минали години това са правили и хора от Плевен , Троян, Русе. Има си ентусиасти, което за мен е интересно, които, в зависимост от часа на хвърляне на кръста, обикалят няколко общини и се хвърлят за него на различни места. Те, разбира се, правят всичко това за здраве.

Фокус:  Общината, предполагам, отново е подготвила някакви изненади за участника, който ще извади кръста от реката?

Борислав Замфиров:  Да, точно така, имаме и награди. А това, което е интересно при нас, е фактът, че Община Свищов подарява кръста на този, който го извади. В повечето общини, след приключване на ритуала, след като попа хвърли кръста, този който го извади го целува и му го връща. Ние в Община Свищов имаме традиция кръстът да си остава за човека, който го хване и той да го пази от болести и всички злини през идната година. Искам отново да кажа, че празникът ще започне в 10.30 часа , в местността „Паметниците“, а самото скачане за кръста ще стане към 11.15 часа. Такава е информацията, която имаме, че церемонията в църквата ще приключи около 11.00 часа и след това попът ще дойде за изнесения ритуал.

Фокус:  Дали ще има някакво шествие от самата църква до местността или всеки ще се придвижва сам?

Борислав Замфиров:  Ще има организиран транспорт от площад „Свобода“ до местността „Паметниците“. Осигурили сме нашия общински автобус. Но, като цяло, хората предпочитат да идват със собствен транспорт. Скачачите, които идват, също са със собствен транспорт, защото им е по-удобно и реално погледнато после по-бързо се придвижват до мястото, което сме им осигурили, за да се измият с топла вода. Там ще има и специална почерпка за тях.  Но, както казах, понеже местността е на около 3км. от града, голяма част от празнуващите идват с личните си автомобили.

Фокус:  Остава да си пожелаем хубаво време, да не е много студено и традицията отново ще бъде спазена в Свищов?

Борислав Замфиров:  Да, да се надяваме, че времето ще е меко. Въпреки, че миналата година беше много студено, имаше и сняг, но това не попречи на стотиците ентусиасти да дойдат и да празнуват на открито в Свищов. Дано през тази година, след като времето ще е по-топло, да има повече хора , които да дойдат да споделят празника с нас, да си измият ръцете и очите за здраве и да прекараме наистина добре.

Луиза ТРАНЧЕВА