С празнични музикални изпълнение откриват Коледният базар във Велико Търново

Велико Търново. С празнични музикални изпълнение откриват Коледният базар в парк „Марно поле“ в старата столица. Това ще се случи в края на седмицата – на 29 ноември /петък/ от 17.00 часа, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Началото на тържеството ще поставят музикантите от духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“, а организаторите обещават и много изненади. И тази година посетителите ще могат да намерят в коледните къщички ръчно изработени подаръци, коледна украса, играчки, сувенири, произведения на художествените занаяти, сезонни стоки, захарни изделия, кулинарни изкушения, вина, пелин и месни деликатеси. Дървените павилиони са общо 25 и вече са подредени на централната алея в парка.

В началото на базара е Коледният календар, на който ще се отброяват дните до настъпването на Рождество Христово. В близост, под внушителна естествена елха, пък има  Коледна поща, където джуджета ще приемат до 20-ти декември детските желания за Дядо Коледа. За да се получи отговор от Лапландия писмата трябва да са с обратен адрес, съветват помощниците на белобрадия старец.

В една от къщичките ще е благотворителната коледна изложба-базар „Ние можем ХIII“ на ръкоделия, сувенири, картички и рисунки, изработени от потребителите на социални услуги от Община  Велико Търново. Тя ще бъде открита в 16,00 часа утре. На 8-ми декември ще е дарителската акция на Фондация „Искам бебе“, а през целия месец Сдружение „Приятели на животните ВТ“ ще набира парични средства, храна, одеяла, постелки и  играчки за бездомните животни в старата столица.

Всяка събота на специално изградената открита сцена ще има вокални изпълнения на талантливи деца и млади изпълнители от Велико Търново и хоротеки. За малките посетители много забавления до края на годината ще има в детския атракцион с виенско колело и въртележки.

Коледният базар в парк „Марно поле“ се организира от Община Велко Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и ще бъде отворен всеки ден от 10.00 до 20.00 часа до 31 декември.

Луиза ТРАНЧЕВА