С проект община Асеновград ще изгради сцена на открито и ще ремонтира второ площадно ниво

снимка: Община Асеновград

Асеновград. Община Асеновград ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж” за ремонт на второто площадно ниво, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Своето съгласие за това дадоха днес общинските съветници на града по време на редовното си заседание. Ремонтните дейности са наложителни, тъй като плочата, която е над Търговския център, е опасна. Това бе констатирано още по време на първия мандат на кмета доктор Христо Грудев. Още тогава бе извършено обследване. Според конструктивното решение, още когато се е изграждал обектът е ползвана специална армировка, която е била предварително напрегната и така се осигурява по-голяма носимоспособност на бетона.

„С времето и заради течовете, които са се получили през годините, тези армировки са компрометирани. Съответно, натоварването, което са можели да поемат към онзи момент, не е същото, с което могат да се справят сега. Ето защо доктор Грудев в негова заповед забрани да се провеждат мероприятия на второто площадно ниво, а впоследствие се затвори и Търговският център. Конструкцията е изградена така, че тя трябва да бъде разрушена изцяло и да бъде направена наново”, обясни ресорният заместник-кмет инженер Стоян Димитров.

Той допълни, че съгласно проекта, самото площадно ниво ще бъде повдигнато с около 60 сантиметра, за да може да се осигури нормалната височина за търговски площи. В проекта са включени подмяна на всички настилки, направа на нова изолация, предвидено е изграждане на сцена на открито със съблекалня към нея. Шадраваните, които в момента са разположени пред Градска библиотека „Паисий Хилендарски” ще отпаднат като елемент. „И съгласно разработката на проекта към момента е заложено функцията на обекта да си остане търговски център”, допълни в заключение инженер Димитров.