С първа копка бе даден старт на строителните дейности по изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ на българо-гръцката граница  

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Първа копка на строителните дейности по изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ бе направена днес от представители на България и Гърция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Изграждането на граничния пункт се осъществява по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, с водещ партньор Егнатия – Одос от гръцка страна и партньори Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областна администрация – Смолян, като се финансира по програма „ИНТЕРРЕГ Гърция – България“. На събитието присъстваха народният представител Хайри Садъков, Недялко Славов – областен управител на Смолян, гл. комисар Светлан Кичиков от ГД „Гранична полиция“, Десислава Георгиева – директор Дирекция при МРРБ, Николай Мелемов – кмет на Смолян, Румен Пехливанов – кмет на Рудозем, представители на строителния консорциум, директори на държавни структури и кметове. От гръцка страна гости на събитието бяха Никос Ефремидис –зам.-префект на Източна Македония и Тракия, област Ксанти, Йоанис Зеренидис – зам.-кмет на Ксанти, зам.-кметове на община Мики, представители на управляващия орган и много други. Първата копка на обекта бе направена след водосвет, отслужен от отец Запрян Шиков и молитва от районния мюфтия Неджми Дъбов.

„Инвестиционните приоритети по проекта са изграждането на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ са  нов път от село Димарио до българската граница, реконструкция на път Средногорци – Рудозем и обходен път на град Рудозем, реконструкция на път Момчилград – Ивайловград. Общият размер на бюджета е 38 808 558 евро. На 18 декември 2019 г. българското правителство осигури  18 445 744 лева за дофинансиране изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“, за да може час по-скоро да бъде реализирана новата транспортна връзка по направление Пловдив – Смолян – Рудозем – Ксанти – Северна Гърция като част от трасграничен коридор № 9“, обясни пред гостите зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров. По думите му, важно е да се отбележи, че през последните години по пътната връзка Пловдив – Смолян – Рудозем са вложени над 70 млн. евро, в това чисто и средства за изграждане на тент-връзката Пловдив – Асеновград. „По силата на спогодбата от 1995 г., ГКПП „Рудозем – Ксанти“ се изгражда за всички видов пътници и товари. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП. Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари. Предстои изграждане на българска територия на сграда и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение с широчина – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. Изпълнител е консорциум партньори Ксанти“, поясни Петров.

Никос Ефремидис – зам.-префект на област Източна Македония и Тракия заяви, че е много щастлив да присъства на това дългоочаквано събитие. Той изказа своята благодарност за успешното сътрудничество с областния управител на Смолян Недялко Славов. „Връзката Рудозем – Ксанти ще е един път, който ще помогне за развитието на отношението между България и Гърция и в икономическо отношение, търговия и туризъм и дейностите свързани с това“, каза още Ефремидис.

Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че днес се прави една решителна стъпка към осъществяването на една голяма мечта за родопчани. „Това е един от трите пункта, договорени между Гърция и България в далечната 1995 г. За съжаление, той е единственият, който все още не е отворен. В продължение на десетилетия много хора са вложили усилия и са работили за този граничен пункт. Виждам, че всички с надежда очакваме това да се случи колкото се може по-бързо. Надявам се, че и двете страна ще направим така, той а да бъде отворен през тази година, когато се чества 140 година от установяването на дипломатическите отношения между Гърция и България и това ще бъде своеобразен подарък за тази годишнина“, каза още Недялко Славов.

Нели ГЕРГЬОВСКА