С различни инициативи в горнооряховските села ще бъде отбелязан 14 февруари

Горна Оряховица. Изложба, посветена на Трифон Зарезан е първата от поредицата прояви, с която ще бъде отбелязан 14 февруари в селищата на Община Горна Оряховица. Експозицията, в която са включени творби на художниците от ГОАРТ е подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и ще бъде открита тази вечер от 17.30 часа, съобщиха от Общината.

От 11.00 часа в НЧ „Пробуда – 1904“ в кв. Калтинец ще започне честване на Трифон Зарезан, което ще премине под мотото „Нека да е берекет“. На този ден момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент организират инициативата „Любов в думи“. Хиляда скрити, написани от тях писма с послания до горнооряховчани, ще очакват да бъдат открити.

В селищата на общината ще наблегнат повече на празника Трифон Зарезан. На 14 февруари от 10.00 часа пресъздаване на обичая за зарязване на лозите ще има в Писарево, Първомайци, Драганово и Крушето. В Горски долен Тръмбеш ще бъде избран Цар на виното, както и най-доброто домашно вино. Празникът там ще започне от 11.00 часа. В същия час започна празничният концерт „Вино и любов“ в НЧ „Градина – Върбица – 1894“ във Върбица. Преди него, самодейците от читалището ще пресъздадат обичая по зарязване на лозите. Празничен водосвет и зарязване на лозите ще има и в Горски горен Тръмбеш от 11 00 часа на лозовия масив край селото. След това в Клуба на пенсионера „Калето“ ще се проведе празничен концерт с участието на самодейни колективи.

В Поликраище ще празнуват с винена фиеста. Тя ще започне от 12.00 часа със зарязване на лозите и конкурс за най-добро вино. Точно по обед ще бъдат честванията на Трифон Зарезан в Долна Оряховица и Янтра. Долнооряховските самодейци от НЧ „Христо Козлев – 1883“ ще направят възстановка на стари традиции по резитбата на лозите. Празничният ден ще продължи с фолклорен концерт. В Янтра самодейците от НЧ „Пробуда – 1922“ и Клуб на пенсионера „Вяра“ също ще пресъздадат обичая по зарязване на лозите.