С редица прояви селищата от Община Горна Оряховица отбелязват Празника на виното и любовта – 14 февруари

снимка: pixabay.com

Велико Търново. С редица прояви селищата от Горнооряховска община отбелязват Празника на виното и любовта – 14 февруари. Събитията започват още в навечерието на датата с откриването на изложбата „Вино и любов“, в която са включени творби, както на художници от ГОАРТ, така и на други местни и гостуващи артисти. Тя ще бъде подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в железничарския град  и ще бъде открита на 13 февруари от 17.30 часа, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация.

На 14 февруари от 12.30 часа в НЧ „Пробуда – 1904“ в кв. „Калтинец“ ще започне честване на Трифон Зарезан, което ще премине под мотото „Нека да е берекет“. На този ден момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент, съвместно с НЧ „Напредък – 1869“ организират концерт „Късметът на любовта“, който и тази година ще бъде придружен с много изненади за горнооряховчани.

В селищата на общината ще наблегнат повече на празника Трифон Зарезан. На 14 февруари от 10.00 часа пресъздаване на обичая за зарязване на лозите ще има в Първомайци, Драганово и Стрелец, където ще бъде избран и „Цар на виното“. В Крушето и Горски долен Тръмбеш честването на Деня на лозаря ще започне от 11.00 часа. В 11.30 часа в Клуба на пенсионера „Калето“ в Горски горен Тръмбеш започва концертът „Нека вино се лей и любов да има в сърцата“ с участието на самодейни колективи. Точно по обед в Поликраище ще се развихри винена фиеста със зарязване на лозите и конкурс за най-добро вино. По същото време в Янтра Групата за изворен фолклор ще пресъздаде обичая за зарязване на лозите. Празникът в Долна Оряховица започва в 13.00 часа в НЧ „Христо Козлев – 1883“, а концертът на читалищните колективи във Върбица е с начален час 13.30 часа.

Рени АТАНАСОВА