С ритуално внасяне на сабята на полк. Владимир Серафимов и пушката на капитан Петко войвода в Смолян бе открита изложба „Закъснялата свобода за Родопите“

Снимка: Радио "Фокус"

По повод 21 октомври – Празник на Община Смолян и честване 107 години от Освобождението на Родопите в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян бе открита изложба „Закъснялата свобода за Родопите“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. С тържествен ритуал военнослужещи от 101-ви Алпийски полк внесоха оръжия, част от музейната експозиция, които бяха подредени във витрини и под формата на пирамида, завързани с трикольорна лента. Ритуално бяха внесени и сабята на Освободителя на Родопите, славния командир на 21 пехотен Средногорски полк полковник Владимир Серафимов и оригиналната пушка на капитан Петко войвода.

Автори на изложбата са уредниците от музея Златка Петрова и Цвета Колева, а на откриването присъстваха представители на РУО – Смолян, община Смолян, както и десетки ученици от няколко училища в града. Уредникът Цвета Колева представи изложбата пред гостите и отбеляза, че основната идея на изложбата е да представи върховите моменти и ролята на отделната личност в борбите за освобождение и националните борби за обединение в периода от края на 19 век и първите години на 20 век. „Изложбата се състои от фотодокументална и тематична част, които са обособени в тематичните модули – „Кратката свобода“, „Памет на Петко войвода“, „Родопите и Илинденско-преображенското въстание от 1903 г.“ и „Освобождението през 1912 г.“.  Фотодокументалната част включва табла с исторически текстове, карти и снимки с основни акценти освободителния поход на казашката кавалерийска бригада на ген. Черевин през януари 1878 г. през Родопите, когато населението на Смолянския край макар и за кратко се докосва до свободата и дейността на капитан Петко Киряков, закрилник на Родопското население по време на Руско-турската война и Секлеровия бунт“, поясни Колева. Тя допълни, че в следващият модул са проследяват четническите действия в Пети смолянско-ксантийски революционен окръг по време на Илинденско-преображенското въстание от 1903 г – връх в национално освободителните борби на българското население останало в границите на Османската империя и георизмът на илинденци и преображенци от Среднородопския край, които приковават близо  десетхилядна турска армия и допринасят за повишаване на военните възможности на останалите въстанически райони, отбеляза Колева. „В заключителната част на изложбата се представя Балканската война като единствения възможен и върхов момент в борбата за свобода и национална независимост с основни акценти – ролята на доброволческите чети от Македоно-одринското опълчение за победния ход на войната и полковник Владимир Серафимов – командир на 21 пехотен Средногорски полк, изпълнил успешно задачата за овладяване на Тъмрашкия клин и освобождаването на Смолянския край. Под негово командване от 19 до 21 октомври през 1912 г са решителните боеве за освобождението на Средните Родопи на връх Кавгаджик, днешен Средногорец. Полковник Владимир Серафимов остават като спасител в паметта на родопчани“, уточни Колева.

Тя добави, че музейният разказ се допълва и от специално подбрани културни ценности от фондовете „История на България 15-19 век“, „Нова история на България“ и колекция „Оръжия“ на РИМ – Смолян, визуализиращи тематичните модули. В изложбата може да се види копие на знамето на районната чета на Ахъчелебийски район от 1903 г., уреди за отливане на сачми и куршуми, мънистен колан изработен от участник в македоно-одринското движение Коста Ардев от село Райково, част от униформата в участника в македоно-одринското опълчение през Балканската война Таньо Чинков, печати използвани от дейците на вътрешната македоно-одринска революционна организация, трофеи от войната, наградни отличия и грамоти на участници във войната от Смолянския край, копие на знамето на 21 пехотен Средногорски полк и цялата колекция от наградни отличия на полковник Владимир Серафимов. Цвета Колева каза още, че другатата задача на експозицията е да възкреси спомена за събитията и хората от Родопския край сътворили едни от най-славните страници в националната ни история.

Нели ГЕРГЬОВСКА