С ритуал по зарязване на лозите по традиция в град Килифарево ще отбележат Трифон Зарезан

Велико Търново. С ритуал по зарязване на лозите по традиция в град Килифарево ще отбележат Трифон Зарезан. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Кметството. Събитието ще се проведе от 10.00 часа в двора на музейния комплекс. Ще бъде отслужен водосвет за здраве, а кметът Димитър Събев ще зареже символично лозата в двора на Историческия музей. Преди това на площад „България“ в центъра на града ще се проведе общоградски празник. За всички жители и гости е осигурено червено вино.

Килифаревският регион е известен от години с отглеждането на винени сортове. Кметът Димитър Събев отбеляза, че местните производители са изнасяли около 12 милиона лозови пръчки за Съветския съюз през 60-те години на миналия век. В началото на миналия век Килифарево е било известно с пепиниерство – облагородяването на лозички като посадъчен материал. Производството на лозови насаждения е в своя си подем, след като филоксерата унищожава почти всички насаждения на лозови масиви в Европа. Пепиниерството започва да се развива силно след като в Килифарево се пренасят няколко трайни сорта от Америка. Съществували около 30 дка маточници, от което се прави подложката на лозата и с калеми от хубавия сорт се вкореняват лозите.

Днес основният лозов масив в района на град Килифарево е с площ 210 дка. Той се намира в източната част на града и е възстановен от експертите от великотърновския филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, след като през 2014 година е унищожени на 100% в следствие на наводненията. Гроздето се транспортира и се обработва в Карабунар.

Надежда КРЪСТЕВА