С тежко родопско хоро в Смолян бе открито международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

Снимка: Радио "Фокус"

С тежко родопско хоро в Смолян бе открито международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Стартът на събитието бе даден от домакина временно изпълняващ длъжността кмет на Смолян инж. Мариана Цекова, зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, областният управител на Смолян Недялко Славов. Със свои щандове в изложението участват 18 изложители от страната и два от побратимените на Смолян общини – община Въру от Естония и община Гостивар Северна Македания с делегации, водени от кметовете на двете общини. Проявата се организира от Регионална туристическа асоциация “Родопи”, Организацията за управление на туристически район „РОДОПИ“ и Община Смолян, с утвърденото в годините партньорство на Министерството на туризма, Областен управител – Смолян и национално представените туристически организации: БТК, БХРА и АБТТА. Целта на изложението е да се срещнат представители на туристическия бизнес и техни сдружения, специалисти от общински администрации,  граждани и гости на Смолян. Едните представят възможностите за отдих и развлечения в своите туристически дестинации, а другите получават интересуващата ги информация  и се запознават с предлагането на нови услуги.

Вр. и. д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова приветства с добре дошли всички участници и гости на изложението и заяви, че туризмът е приоритетен отрасъл както за региона, така и за страната ни като цяло. „Важно е на този форум да представим своите нови идеи и продукти за общото развитие на бранша. Община Смолян се стреми да подпомага всякакви инициативи, които представят региона като привлекателна туристическа дестинация“, посочи инж. Цекова. Тя благодари на гостите от побратимените общини за участието и доброто сътрудничество и на всички общини и организации и участници в изложението. Инж. Цекова пожела на участниците ползотворни срещи и успешен зимен сезон. „Нека да се насладим на всичко, което региона предлага като природа, туристически атракции, гостоприемство и храна, които могат да се видят и на фермерския пазар, съпътстващ изложението“, каза още инж. Цекова.

Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, изложението е събитие, което е важна част от регионалния календар, но е и значимо в националния календар на събитията в туризма. „Отчитам това изложение като полезно не само заради това, че привлича участници от България и чужбина, но и важна част от него са полезните дискусии, актуалните теми, които се коментират и които са за сверяване на часовника и не рядко са давали добри предложения, които се залагат в нормативни документи и промяната на туристическата политика, която страната ни води. Тази година за втори пореден път със съдействието на Областна дирекция на фонд „Земеделия“ се провежда е фермерски пазар, в който участват местни фермери. С това искаме да покажем, че храната и местните продукти са важна и неделима част от туристическите атракции в Родопите“, поясни Славов. Той отбеляза, че събитието е своеобразен преход от активния летен към активния зимен туристически сезон и неслучайно се провежда през есента, като в контекста на провеждането му през октомври е да се покаже, че Родопите са атрактивни за посещение през четирите сезона. „Събитието разчитаме  да добави стойност в туризма като отрасъл, който е приоритетен за област Смолян и аз съм сигурен в неговия ефект. Желая успех и незабравими емоции през тези три дни“, каза още областният управител.

Тази година на изложението на 20 щанда се представят възможности за почивка и отдих в Средните Родопи, Пирин, Стара Планина, Витоша. Ще бъдат демонстрирани туристически продукти от  регионите на  София, Варна, Велинград, Девин, Велико Търново,  Стрелча, Поморие, Минерални бани, Банско,  Смолян и Чепеларе. През втория ден на форума ще бъдат презентирани новости за предстоящия зимния сезон 2018/19 в курортите Велинград, Банско и Пампорово. Участниците в проявата  ще могат да посетят приключенския парк в местността Амзово, край Смолян, както да се запознаят с туристическия продукт на община Девин в организирания за тях опознавателен тур през третия ден на форума. В изложението ще участват близо 80 хотелиери, туроператори, представители на местните власти и на държавни институции с отношение към туризма, специалисти от неправителствени организации в туристическия бранш от България, Естония и Северна Македония.

В рамките на туристическото изложение се представя уникалната фотоизложба „Села: памет и живо наследство във фотообектива“, която е част от програмата на Пловдив 2019 – европейска столица на културата. Фотоизложбата се реализира по проект „Карай, снимай, покажи: села и живо наследство във фотообектива“, изпълняван от НЧ „Проф. д.р Асен Златаров“ – с. Смолян, в партньорство с Община Смолян, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Етнографски музей – Пловдив.

За втора поредна година, като съпътстващо събитие на туристическото изложение, Областна дирекция „Държавен фонд Земеделие“ и Община Смолян организират и Фермерски пазар, който е разположен във фоайето на първия етаж на РДТ „Николай Хайтов“ и в него има над 20 местни производители.

Нели ГЕРГЬОВСКА