С тематична изложба Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово отбелязва 180 години от рождението на Тодор Бурмов

Габрово. С тематична изложба Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово отбелязва 180 години от рождението на Тодор Бурмов. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. В специално подредени витрини в библиотеката са представени творби за живота и делото на българския възрожденец, както и такива, написани от него. Посетителите могат да видят заглавия като „Спомените ми. Дневник. Автобиография“ , „Българо-гръцката църковна распря“ и други, както и писма на Бурмов от времето на Руско-турската война.

Тодор Бурмо̀в е виден български възрожденец, борец за църковна независимост и активен политически деец след Освобождението.Народен представител в I Велико народно събрание и I, II и XII Обикновено народно събрание. Той е роден на 2 януари 1834 година в габровското село Нова махала. През живота си развива изключителна просветна и политическа дейност.

Надежда КРЪСТЕВА