С тържествена церемония в Асеновград бе открита паметна плоча на маестро Димитър Вълчев

снимка: Община Асеновград

Асеновград. С  тържествена церемония в Асеновград бе открита паметна плоча на маестро Димитър Вълчев. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Именно днес се навършват 90 години от рождението на композитора на избраната за песен-хит на миналото столетие „Една българска роза”. По този случай и по инициатива на културни дейци, със съдействието на Община Асеновград и дарители, бе открита паметна плоча на почетния гражданин на Асеновград Димитър Вълчев до входа на камерна зала на  НЧ „Родолюбие –1873”. Редом до неговата снимка на плочата е избран  фрагмент от финала на мемоарите на маестрото, който най-ярко изразява негова привързаност и обич към родния град:  „Лека нощ, хора! Лека нощ, къщи! Лека нощ, Чая! Обичам ви!”.
В специално подготвената литературно-музикалната програма взеха участие изявени асеновградски поети, които развълнуваха гостите на събитието. Рангел Мрянов успя да пресъздаде емоционалния заряд в творчеството на талантливия диригент, композитор и пианист маестро Вълчев. Той поздрави всички присъстващи с изпълнение на емблематичните песни „Една българска роза” и „Една девойка ме попита”. А на финала бе прочетен поздравителен адрес от сестрата на маестрото – проф. Лили Вълчева, в който тя изрази дълбокото си възхищение от жеста на общественото уважение и признателност към талантливия асеновградски виртуоз.
Програмата завърши с поднасяне на венци и цветя от Община Асеновград,  културни институции, приятели на маестрото и признателни граждани.
Маестро Димитър Вълчев е роден в Асеновград  и въпреки, че е живял само първите 6 години в града, е успял да съхрани красиви спомени от „мило незабравимо детство” и чувства на „Една голяма обич!” . Завършва музикалната академия в София и работи повече от 30 години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра при театъра, и Музикалния театър като музикален драматург.  Автор е на музиката на над 200 музикално-сценични произведения, театрални спектакли, детски пиеси, телевизионни постановки и детски сериали, игрални филми, естрадни и актьорки песни и още много други.  По неговата оригинална музика биват изиграни много сценични произведения на сцената на театрите из цяла България, включени в ефира на Националното радио и телевизия у нас и чужбина.