С факелно шествие в Сливен бяха чествани 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

С факелно шествие и общоградско поклонение снощи в Сливен бяха чествани 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Това съобщиха организаторите от Община Сливен в партньорство със Сливенската митрополия, Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей – Сливен.
В къщата- музей „Хаджи Димитър“ специалисти от РИМ са представили исторически сведения за Хаджи Димитър и Стефан Караджа и четата им. Оттам е тръгнало факелно шествие, предвождано от новоучреденото дружество „Традиция“- Сливен, мотоклуб „Хайдути“, родолюбиви организации и военно-патриотични съюзи, граждани. Колоната е преминала по централни улици и булеварди в града до пл.“Хаджи Димитър“.
„Днес отбелязваме 150 години от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и тяхната чета. Едно от най-ярките събития от нашата история до Освобождението е героизмът на двамата войводи и техните четници. Влизайки в не една и две битки те показват, че са готови да се борят и дадат живота си за своя идеал – свободата на България. Техните имена ще бъдат помнени от поколение след поколение. Техните личности ще бъдат пример и вдъхновение и за нас, и за нашите деца и никога няма да бъдат забравени“, е казал в словото си кметът Стефан Радев. Областният управител Чавдар Божурски e участва. в церемонията с военни почести и полагане на венци, която се проведе на централния площад в Сливен по повод 150-годишнината от подвига на воеводите Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници. Поклонението събра представители на държавната и местната власт, граждани, гости на града, членове на клубовете „Традиция“ от Сливен и близки населени места.