С шествие започнаха тържествата по повод Деня на Европа във Велико Търново

Велико Търново. С шествие започнаха тържествата по повод Деня на Европа във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“- Велико Търново. Парадът тръгна от Студентски стол, премина по ул. „Васил Левски“ и стигна до сградата на Общината. Той бе воден от Духовия оркестър при СУ „Емилиян Станев“, след което по преминаха учениците от ПГТ „Д-р Васил Берон”, които носеха знамената на 28-те държави членки на Европейския съюз.  След тях се движеха мажоретките от ДГ „Соня“ и децата от детските градини на Велико Търново. В 10.30 часа под звуците на химните на България, Европа и Велико Търново ученици от ОУ „Бачо Киро: издигнаха българското, европейското и великотърновското знаме. Стихотворение „Денят на Европа“ изпълни Майкъл Калбанов от ДГ „Слънчев дом”, а кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов в словото си подчерта важността на членството на България в Европейския съюз. Учениците от 12 клас при ПМГ „Васил Друмев“ Таня Сейкова и Алекс Божинов  представиха своето виждане за това какво за тях е Европа. „Европа е много повече от статистически данни. Дом на едни от най-бележитите хора, поглеждайки назад в дългото човешко съществуване. Европа е история и паметта за нея. Тя е преди всичко многообразие – „Единство в многообразието“ както гласи мотото на Европейския съюз.  Да си гражданин на Европа означава да принадлежиш към огромен съюз политическа и икономическа мощ като в същото време не изгубваш своята принадлежност към родината и корените си. Означава да имаш свободата да си различен, да си такъв какъв то си без да се страхуваш. За мен Европа е принадлежност, история, единство, многообразие, неограничесност и мечти и всичко, което произлиза от тях. Тя е настояще и бъдеще“, посочи Таня Сейкова.

„Да бъдеш гражданин на Европа днес означава да бъдеш етнически толерантен, да пазиш националната си самобитност и съзнание, но и да уважаваш и зачиташ чуждите културни традиции. Картите се изтриват, границите се променят, но ние оставаме достойни жители на Европа. Днес е 9 май. Днес честваме Деня на Европа като част то обединената европейска общност. Този ден е еди от европейските символи, които насърчават единството между европейците. За да има прогрес трябва да сме обединени. Светлото бъдеще и прогресът са постижими само в обединена и силна Европа“, подчерта Алекс Божинов .

Мажоретният състав при ДГ „Соня“  зарадва присъстващите със свои изпълнения, а в парк „Марно поле“ започна Европейски детски празник. Празничният ден ще завърши в Европейската инициатива „Нощ на литературата“ в  клуб „Мелон“, клуб „7“ и на откритата сцена „Арт лято“ до ХГ „Борис Денев“.  От 21.00 часа на площад „Цар Асен І“ всички жители и гости на града ще имат възможност да наблюдават Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Надежда КРЪСТЕВА