С 40% са се увеличили разрешителните за строеж за последното тримесечие на годината във Варна

С 40% са се увеличили разрешителните за строеж за последното тримесечие, спрямо предходните три месеца на годината във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна  от Териториалното статистическо бюро във Варна. От там допълват, че местните администрации в област Варна са издали разрешителни за строеж на 203 жилищни сгради с 1 385 жилища в тях.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 40%, броят на жилищата в тях – с 59.6%, а общата им застроена площ – с 19%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 25%, а тяхната РЗП – близо пет пъти. При издадените разрешителни на други сгради е регистрирано нарастване с 27.8%, а при общата им застроена площ – със 161.0%.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 33.6%, броят на жилищата в тях – с 51.5%, а разгънатата им застроена площ – с 26.4%. Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради и тяхната РЗП регистрират ръст съответно с 66.7 и 166.7%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради остава непроменен, а тяхната РЗП намалява с 42.6%.

Десислава ВАСИЛЕВА