Тамер Бейсимов, заместник-кмет на Асеновград: Възстановено е сметосъбирането в съботния ден

снимка: Община Асеновград

Асеновград. Община Асеновград възстанови сметосъбирането в съботния ден. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив заместник-кметът на Асеновград Тамер Бейсимов. По думите му, в общинската администрация са получени сигнали за генериране на по-големи количества битови отпадъци в централната градска част, заради което се увеличава с ден графика за сметосъбиране. „Централната градска част се почиства, там където има повече търговски обекти, съответно се генерират и повече отпадъци“, каза Бейсимов.

Той обясни, че преди промяната сметопочистване и сметоизвозване се е извършвало в пет дни от седмицата – без сряда и събота. Преди тази мярка се е наложила поради недостатъчно наличие на финансови средства за услугата. От януари вече графикът е променен и сметопочистване в града се извършва и в събота. „Опитаме се да подобрим качеството на услугата“, категоричен е заместник-кметът.

Тамер Бейсимов припомни, че се работи и по изграждане на компостираща и сепарираща инсталация, която през 2021 година трябва да заработи. „Това е необходим етап за достигане на целите – 50% от депонирания отпадък да бъде рециклиран и да влезе отново в промишлеността и икономиката. Ако това се случи, ще се намалят и отчисленията, които плащаме по Закона за управление на отпадъците“, посочи той.

Тони МИХАЙЛОВ