Таня Вътова: Идеята на летните занимания в библиотеката в Шумен е развиване на приложните и творчески умения у децата и мотивиране на интереса към книгата и четенето

Таня Вътова, Регионална библиотека „Ст.Чилингиров“- Шумен пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Вътова, какви летни инициативи за деца организира Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“?

Таня Вътова: За единадесета поредна година Регионална библиотека „Ст. Чилингиров” организира Детска работилница за изкуство с различни приложни и други творчески ателиета и клубове със занимания по интересни за децата теми. В рамките на работилницата през месец юни в 3 групи бе реализиран Клубът „Да си говорим за пари” с идеята в забавна игрова форма децата да придобият полезни знания за това откъде идват парите в семейството, какво е приход и разход, пенсия и стипендия, как да се харчи разумно, как да се спестява и защо е важно това. Заниманията като цяло бяха насочени към финансовото ограмотяване на децата. Действащи в момента са Ателието за декупаж, което приключва работата си на 7 юли, и Театралното ателие, в рамките на което децата работят върху драматизация по книжката на Ева Яниковска „Ако бях голям”. Ззаниманията в ателието са в периода 15 юни – 15 юли, всеки понеделник, сряда и петък от 10.00 до 12.00 часа. Предстоят заниманията във Фешън ателие в периода 10-14 юли – за изработване на модни аксесоари и колажи от модни скици, Клуб „Роден край” в периода 17-28 юли, в който децата ще се запознаят с историята и културата на родния край по един атрактивен за тях начин – предвидени са посещения на музеи, разглеждане на запазени възрожденски къщи в Шумен, приложни занимания по темата апликации с природни материали, рисуване върху кратуни и др. на тема роден край, Фотоателие в периода 7-11 август, в рамките на което децата ще направят първите си стъпки в света на фотографското изкуство и ще придобият полезни знания и умения за правене на хубави снимки, Клуб „Общество на добрите хора” в периода 14-17 август с четене на приказки и рисуване на приказни герои. Заниманията във всички клубове и ателиета с изключение на театралното ателие се провеждат ежедневно в посочените периоди, от 10.00 до 12.00 часа. Заниманията са безплатни, като единственото условие е децата да са читатели на библиотеката.

Извън Детската работилница за изкуство през месец август ще предложим и лятна следобедна занималня за деца от предучилищна и начална училищна степен, която ще е срещу такса от 4 лв на ден за дете. Заниманията ще се състоят всеки делничен ден, от 13.00 до 17.00 часа и ще се водят от педагог. Освен представянето на детски художествени текстове, децата ще бъдат ангажирани и с различни приложни занимания.

Фокус:Каква възрастова група е обхваната в летните ателиета и клубове?

Таня Вътова: В приложните занимания са обхванати основно деца от предучилищна и начална училищна степен, т.е. 6-12-годишни. В заемането на литература за дома е обхваната възрастовата група, обслужвана от Детски отдел на библиотеката – 0-14 години.  

Фокус:Какви са акцентите в заниманията и какви качества развиват у децата?

Таня Вътова: Идеята на заниманията е развиване на приложните и творчески умения у децата, но също и мотивиране на интереса към книгата и четенето. 

Фокус:Разчитате ли на партньори при провеждането им?

Таня Вътова: Ръководителите на ателиетата и клубовете в настоящата Детска работилница за изкуство са специалисти на библиотеката с интерес и опит в съответните направления. Заниманията в занималнята ще се ръководят от педагог. 

Фокус:Как децата приемат летните занимания?

Таня Вътова: С интерес, свободните места в групите, както всяка година досега, бяха заети още при обявяването на ателиетата и клубовете. Радваме се, че библиотеката се приема от децата като приятно място за оползотворяване на свободното време. 

Фокус: Каква е посещаемостта в Детски отдел през ваканцията? 

Таня Вътова: Общо читателите на Детски отдел са над 1750, от които 740 са децата, които са новозаписали се или са подновили своята регистрация от началото на ваканцията до настоящия момент. На ден средно се заемат над 120 книги. Предпочитани заглавия са  книгите от поредиците „Клубът на мъфините” на Катя Алвес, „Приключенията на мотовете” на Радостина Николова, „Мая и Моте” на Аните Сцилат, „Детективите Агата и Лари” на Стийв Стивънсън, „Дневниците на загубенячката” на Рейчъл Ръсел, „Дневникът на един дръндьо” на Джеф Кини, „Хрониките на древния мрак” на Мишел Пейвър. Търсени са и книгите за Лили Чудото на Книстер, за Тими Провала на Стефан Пастис, „Похитителят на мълнии” на Рик Риърдън, „Страната на сънищата” на Юлия Спиридонова и др. 

Фокус:Кога четенето става интересно?

Таня Вътова: Когато не е назидателно наложено и предложените заглавия са съобразени с интересите, очакванията и възприятията на съвременното дете.

Ивелина ИВАНОВА