Таня Георгиева: Сдружение „Дай, бабо, огънче“ получава пълна подкрепа от Община Перник

Таня  Георгиева,  сдружение „Дай, бабо, огънче“, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“  

 

Водещ: Г-жо Георгиева, каква най-общо е целта на сдружение „Дай, бабо, огънче“?

Таня Георгиева: Сдружение „Дай, бабо, огънче“ е създадено преди 11 години. Неговата дейност е основно в направление образование и култура. Ние определено се занимаваме с традиции и фолклор.

Водещ: Какво предлагате на децата, които проявяват интерес към българските традиции и фолклор?

Таня Георгиева: Към сдружението има сформирани групи по танци, има група за словесен фолклор, група за приложно изкуство. Но това, с което ние се гордеем, са конкурсите, които сдружението реализира. 10 години правим конкурс за мартеница „Пижо и Пенда“. Конкурсът е придобил своята известност в цялата страна, получаваме много мартеници. Другото, с което се гордеем, е Конкурс за детски фолклор. Той носи името на нашето сдружение „Дай, бабо, огънче“ и се провежда съвместно с читалище „Пейо Яворов“ – село Мещица. Разбира се, нашата дейност е подпомагана от Община Перник. Финансира се по линия Консултативен съвет за младежка политика към общината.

Водещ: Какъв е интересът на децата към това, което предлагате?

Таня Георгиева: Има изключителен интерес. Получаваме, вече както казах, много мартеници. Очакваме на 11 май тази година ще бъде нашият Фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“, вече има подадени заявки за участници около 400, но крайният срок за приемане на заявки е 3 май, което говори, че по всяка вероятност децата ще станат повече. В предните години сме имали между 600 и 700 деца участници. Провеждаме го на площада на село Мещица, пред читалището, и там става един невероятен празник от багри, музика, детски смях – изключително красиво.

Водещ: Каква е възрастовата група на участниците?

Таня Георгиева: Възрастовата група на участниците е от 4 до 17 години.

Водещ: Как родителите се отнасят към тези занимания на децата си? Насърчават ли ги?

Таня Георгиева: В града е малко трудно това да се случи. Сега са модерни английският език и компютрите, но благодарение на учителките в детските градини традициите се поддържат. Ние имаме много участници – като групи деца, организирани от учителките в детските градини, разбира се, не само от Перник – имали сме участници от София, от Елин Пелин, от Благоевград, Петрич. Деца на такава възраст детска градина, тоест, до 6-годишни.

Водещ: Как оценявате, г-жо Георгиева, досегът на децата с българските традиции на техния светоглед, на самочувствието им?

Таня Георгиева: Децата се гордеят с това, което правят, интересно им е. Когато едно дете се запали от такава детска възраст към традициите и фолклора, няма как това да не продължи във времето. За мен това е нещо, до което всяко едно българско дете трябва да се докосне.

Водещ: Вие сама казахте, че сега са модерни английският език, изучаването на компютърните технологии. Смятате ли, че заниманията с българските традиции и фолклор не подготвят децата за живота, че не могат да вземат нищо от този избор?

Таня Георгиева: Лично моите деца са израснали с фолклор, с традиции, танци, музика и песни, и си мисля, че изкуството и фолклорът им дава друга гледна точка. Те, разбира се, не са лишени от това да се докоснат до английски и компютрите, но това ги обогатява и ги прави по-големи родолюбци още от деца.

Водещ: Стъпили са здраво на земята и знаят къде са техните корени.

Таня Георгиева: Да, да, да. Това е така. Може би не всички родители така го приемат, но децата, с които ние работим в сдружението, щом са ги довели в нашите зали, значи искат и техните деца да се докоснат до традиции и фолклора на българите.

Водещ: Осъществявате ли връзки с аналогични сдружения в страната, пък защо не и извън страната?

Таня Георгиева: Ние сме една нова форма на читалища. Да, осъществяваме, даже много работим с тях. Изключително много си помагаме с читалището в Мещица, както и с всички читалища от Община Перник.

Водещ: Каква е подкрепата, която срещате от общинската администрация, от кмета?

Таня Георгиева: Без тяхната подкрепа това не може да се случи, защото те  съфинансират нашите мероприятия. Детският конкурс е един от малкото в България, които се провеждат без такса за участие. Единствено се финансира от Община Перник и читалището на село Мещица, като средствата за неговата дейност също идват от Община Перник.

Водещ: Успявате ли да осигурите и награден фонд за подобни фестивали и изяви?

Таня Георгиева: Да, разбира се. Разбира се, че успяваме. За тези толкова години конкурсът си има своите приятели, има спомоществователи, вече е по-лесно. В началото беше наистина трудничко, но сега се справяме.

Водещ: Вече сте достатъчно разпознаваеми и обичани, за да може в момента, в който се обърнете към потенциални спонсори, те да откликнат на вашите покани и молби.

Таня Георгиева: Тази година ръководството на сдружението взе решение да не провежда Конкурса за мартеници, тоест, да го провеждаме през година. Имахме много обаждания от учители, които вече имат изработени мартеници и искаха да разберат къде да ги пращат и когато казахме, че няма да имаме конкурс тази година, те казаха: „Добре, тогава ще ги пазим за догодина.“

Водещ: Останали са малко разочаровани.

Таня Георгиева: Да, малко са останали разочаровани, но сдружението прави и едно надиграване за различните клубове, което беше сега, в събота, и в един момент мероприятията станаха много мащабни и изискват повече човешки ресурс. И затова решихме да ги наредим приоритетно – тази година да нямаме мартеници. Но сега вече сме се убедили, че трябва да го има Конкурса за мартеници, и ако трябва ще си разширяваме доброволците, които работят за нас.

Водещ: Предвиждате ли някакви изяви около великденските празници и ще се включите ли в културния афиш на общината?

Таня Георгиева: Традиционно участваме в „Писано яйце“, което Община Перник организира. Това е едно мероприятие, в което децата боядисват яйца и се излъчва победител. Тази година отново ще участваме. Правим великденски работилници за боядисване на  яйца. Тази година малко по-различното е, че ще правим, ще месим козунаци и за боядисване на яйца. Разбира се, не в буквалния смисъл месене на козунаци.

Водещ: Ще бъде своеобразна демонстрация на начините?

Таня Георгиева: Да, демонстрация. Имаме възрастни жени от групата за фолклор в читалището в Мещица, те ще дойдат и ще ни покажат как се меси, как се плете козунакът, и така децата ще се докоснат до това.

Водещ: Предполагам, че и по време на боядисването на яйцата също ще направите демонстрация какви материали са използване някога за постигане на определени цветове?

Таня Георгиева: Да, ще използваме традиционни багрила. Вече сме си приготвили яйцата, които ще оцветяват децата. Пак с помощта на жените от групата ще им покажем в какъв цвят оцветява лукът, в какъв цвят се оцветяват яйцата, примерно да кажем от листа. Разбира се, че и по осъвременените начини ще боядисаме яйца, за да може да си вземат и да са щастливи, като си тръгнат от нашата работилница.

Водещ: Да, но ще покажете и всичко онова, което назад във времето се е използвало.

Таня Георгиева: Да.

Водещ: Какво е вашето великденско пожелание към децата, към всички жители на Община Перник?

Таня Георгиева: Да бъдат здрави, да бъдат отговорни към себе си и към всичко, което се случва около тях, и най-вече да докосват колкото е възможно повече до българските традиции, защото те са едно от чудесата на България.

Росица АНГЕЛОВА