Таня Камбурова, Община Дупница: През месец септември отбелязваме с различни инициативи месецът на културното наследство на Европа

Експертът в отдел „Култура” към Община Дупница Таня Камбурова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Камбурова, какви културни прояви е подготвила Община Дупница за месец септември?

Таня Камбурова: Септември месец е месец на културното наследство на Европа и Община Дупница се включва с няколко инициативи и няколко подготвени мероприятия. Акцентът е преписът на „История Славянобългарска”, който започна днес и в този препис ще участват всички читалища и културни институции, както и училищата в  Община Дупница. Началото беше поставено от кмета на Община Дупница Методи Чимев. На шести септември сме организирали честване по повод 132 години от Съединението на България, на 22 септември е организирано честване и концерт под надслов „Да бъде България“ , който е по случай Независимостта на България. През месеца ще се случат няколко изложби, една от които е на 20 септември на доцент Здравка Брайкова. Тя ще се проведе в изложбена зала „Околийска къща“. Няколко театрални постановки, които се уточняват и това, което е включено в календара, по случай месеца на Европейското културно наследство е „Стъпка към миналото“. Това ще бъде един вид уъркшоп, на който местни деца и преподаватели ще демонстрират различните техники пеене – народно пеене, различни танци народни, ще демонстрират как се свири на някои от народните ни инструменти.  Също така ще се направи една възстановка на обичая „Прощапулник“. Ще има детски игри от едно време, ще организираме седянка, нашият акцент ще бъде върху българския народен фолклор. Ще направим в двора на джамията на 21 септември „Нощ на музеите”. Тогава ще прожектираме няколко филма с различни народни обичаи, сакралните места в Дупнишко, една презентация, като цяло сме насочили вниманието си към българския фолклор, като го включваме във въпросния календар за културното наследство в Европа.

Фокус: Какво ще се случи с преписа на „История Славянобългарска”?

Таня Камбурова: Преписът ще бъде изложен, за да го видят всички, вие сами разбирате, че ще се пише на ръка, всяко дете със собствения си почерк.  Идеята е да стигне до децата, да се запознаят с тази история. Тази инициатива се е правила и в други градове и мисля, че много ще подейства, запознавайки децата с „История Славянобългарска”. Ние ще я изложим и ще я подарим на музея.

Фокус: Организацията не е никак лесна, така ли е?

Таня Камбурова:  Трябва да се организира график, по който да се пише, ще бъде от типа на щафета, тоест ще пише например читалище „Зора“, след това ще предадат щафетата, след това училищата и така нататък, защото ние сме подготвили такава книга с бели листа, върху която всъщност децата ще пишат.

Фокус: От кои класове ще се включат деца?

Таня Камбурова: Всяко училище ще има за задача да избере представители, които да се включат в преписа на история славянобългарска.

Венцеслав ИЛЧЕВ