Таня Колева, ДЦРДУ-Бургас: Не е начинът да се помогне на просещи деца, като им се дават пари

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с директора на Дневен център за работа с деца на улицата в Бургас – Таня Колева.

Фокус: Г-жо Колева, как преминаха коледните и новогодишните празници за децата в центъра?

Таня Колева: Децата имаха възможност да отпразнуват празниците с две тържества и да получат коледни подаръци. Едното от тържествата беше организирано, благодарение на операция „Плюшено мече“. Бих искала да изкажа благодарности на всички дарители, които осигуриха маратонки за децата от центъра. По време на второто тържество децата получиха подаръци от кмета на община Бургас Димитър Николов. Подаръците отново бяха осигурени от дарители, по време на кампанията на общината, наречена „Подари сърце“. Отново благодаря на всички, които осигуриха подаръци за нашите деца. Те бяха изключително щастливи. Истината е, че ние постоянно получаваме дрехи като дарения от гражданите на Бургас. Приканвам ги да продължават да го правят, тъй като центърът работи със семейства в риск, които имат нужда от тях.

Фокус: С колко деца работи центърът към момента?

Таня Колева: Капацитетът е за 15 деца, към този момент работим с 14, които са насочени от отдел „Закрила на детето“. Децата са били задържани от органите на реда да просят в центъра на града или в к.к. „Слънчев бряг“. Те са основно от ромски произход и са от бургаските квартали „Победа“ и „Горно Езерово“. В годините сме имали деца от български произход, но, хубавото беше, че с малко съдействие, семействата успяха да се изправят пред проблема и да прекратят просията сред децата си.

Фокус: Как трябва да постъпим, когато станем свидетели на просещо на улицата дете?

Таня Колева: Приканвам всички граждани на Бургас, когато видят такова дете в центъра на града или пред църквите, да не им дават финансови средства. Ако искат да помогнат, биха могли да им закупят храна или дрехи, например. Това трябва да е така, защото центърът помага на всички родители, с които работи, да получат всичко, което им се полага по закон. Това са, например, социално подпомагане, помощи, които им се полагат, съдействие при кандидатстване за общинско жилище и други. Всичко, което семействата могат да получат по закон, ние съдействаме, за да бъде получено. Не е начинът да се помогне на просещи деца, като им се дават пари. Много често тези средства не се използват по предназначение – родителите ги взимат от децата, оставят им малка сума, за да си купят каквото поискат. В повечето случаи децата използват парите да си купят бронз, който „дишат“. За предотвратяване на този проблем работа започнахме още през 2005 г. Имаше периоди, по време на които употребата на бронз намаля, но сега наблюдаваме отново нейното ескалиране.

Фокус: Както казахте, често родителите злоупотребяват, като използват децата си за просия. Какво конкретно трябва да предприемат гражданите, ако станат свидетели на това?

Таня Колева: Нашата услуга е с цел да подкрепим родителя така, че той да започне да се грижи по-добре за детето си. Имаме и успешен случай в тази насока. Един от бащите на две от децата, с които работим, успя да си намери работа, благодарение на ОП „Титан“ – Бургас. За съжаление, има и такива родители, които отказват нашата подкрепа и избират отново пътя на просията, тъй като той е по-лесен. Като цяло, в Бургас просията намаля в последните години. По Коледа и Великден обаче, случаите отново зачестяват. Единственият начин е гражданите да се свържат с тел. 112, където да изискат разговор с дежурен служител на ОДМВР – Бургас. Често пъти подобни сигнали биват препращани към безплатен телефон за деца, станали жертва на насилие, но в случая това е ненужно. Трябва да се проведе разговор с полицията, за да може нейните служители да установят акта на просене. Въз основа на това, да направят протокол, а ако в рамките на година спрямо родителя има съставени 3 такива протокола, биха могли да бъдат предприети действия от прокуратурата, след което родителят да бъде подведен под отговорност и да се достигне до присъди за него. Историята познава случаи на присъди за майки. Една от тях получи условна присъда, а другата премина през мярка „пробация“. Затова правилният път е да се подаде сигнал до полицията, която, от своя страна, подава сигнал към „Закрила на детето“, който, препраща сигнала към нас. Не би трябвало гражданите да се страхуват да подават сигнали. Все пак, според Закона за закрила на детето сме длъжни, когато видим дете в риск, да подадем сигнал. Има вариант, той да бъде подаден към  отдел „Закрила на детето“, но там се вписва предписание, което родителите не винаги изпълняват. Те могат да бъдат глобени финансово, но често пъти глобата не може да бъде взета, тъй като средствата, които получават тези семейства, са социални помощи за детето, които няма как да бъдат иззети. Актовете и решенията на съда обаче, имат по-голяма тежест, затова сигналът към полицията е най-практичното решение.

Фокус: Какво предстои за децата, с които работи центърът през 2019 г.?

Таня Колева: Това, което предвиждаме, е традиционното честване на ромската Нова година. През 2019-а ще им предоставим торбички с лакомства, дарени от учениците от ОУ „Васил Априлов“, което е тяхна традиция всяка година. Също така, предвиждаме по време на ваканциите да организираме екскурзии за децата. Първата обикновено организираме за пролетната ваканция, втората – за 1-ви юни и третата – за началото на учебната година. Така например, през изминалата година, заведохме децата в парк, където имаха възможността да видят и да пояздят камили. Опитваме се по всякакъв начин да разширим светогледа им. Искаме да им покажем, животът е хубав и има много неща, за които могат да се радват, но е необходимо да полагат и усилия за това – да ходят на училище и да се държат добре в обществото. Резултати има, благодарение на съвместните усилия на полиция, прокуратура, на отдел „Закрила на детето“, училища и всички граждани, подкрепящи и даряващи за Центъра за работа с деца на улицата.

Мария ПОПЧЕВА