Таня Ликова, Община Свищов: Една от идеите на празниците на града „Свищовски лозници“ е да дадем поле за изява на местни таланти

Двата си традиционни конкурса – за най-добър поет и най-вкусно домашно вино обяви отново Община Свищов. И двете състезания са посветени на празника на града – Свищовски лозници, който се провежда в края на септември. Повече за тях разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“на Радио „Фокус“ – Велико Търново Таня Ликова, главен експерт в Дирекция „Култура и културно наследство“. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Ликова, нека да разкажем на нашите читатели как и до кога могат да се включат в надпреварите.

Таня Ликова: И тази година, по традиция, празниците на Свищов, известни на всички като „Свищовски лозници“, ще се проведат в края на септември. Дните са 27, 28 и 29. Както знаете, ние ежегодно обявяваме и два конкурса по това време на годината. Единият е поетичният „Свищовски лозници“, който е за автори от цялата страна. Този конкурс е анонимен. Всеки автор може да участва с по едно непубликувано стихотворение, като то трябва да е изпратено в три еднообразни екземпляра в печатен вид на машина или в компютърна разпечатка. Ръкописи не се приемат. Всяко стихотворение трябва да е придружено от малък плик с трите имена, адреса и телефон за връзка на своя автор. Крайният срок за получаване на материалите е 10 септември, а резултатите ще бъдат обявени на 29 септември /недел/ от 10.30 часа в камерната зала на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Аврамови“. Ще бъдат присъдени награда за поезия на името на поета Николай Искъров; призове за първо, второ и трето място; както и две поощрителни отличия. Също, когато отчитаме този конкурс, ще присъдим и ежегодната награда „Златно Дунавско перо“. Тя се връчва на творци, които по някакъв начин са свързани със Свищов и имат издадена книга в предходната година. Другото, което е интересно за празниците на града и най-вече за литературния конкурс, е че преди да обявим наградите, ще представим книгата „Скитникът на моята душа“. Това е събрана поезия на Николай Искъров и ще има прожекция на филма за него. Целта, разбира се, е да популяризираме творчеството му.

Фокус: Паралелно с това ще има и друг конкурс, да го представим.

Таня Ликова: Да, точно така. Вторият конкурс е за домашно червено вино. Желаещите да участват в него също се увеличават с всяка година. Тв трябва да представят своя асортимент в бутилки от 750 мл., като на всяка от тях трябва да има етикет с трите имена, селището от където е автора, неговият адрес и телефона му . Сроковете за предаване на виното са до 27 септември /петък/в сградата на Общинското радио и до 15.00 часа на 29 септември /неделя/ във фоайето на Общината. Първите трима в класирането ще получат награди. Тук  е времето да споделя, че наш партньор и за двете състезания е „Винпром – Свищов“, които също осигуряват награди.

Фокус: Да се върнем на поетичния конкурс. Колко участници очаквате?

Таня Ликова:  В миналите години сме имали около 150 участника. И този път очакваме такъв интерес. Ние започнахме този конкурс като общински, след това, заради интереса го направихме регионален, а днес можем да се похвалим, че той е национален. И наистина творби пристигат от цялата страна, при нас са вече и първите.

Фокус: Дали вече има яснота и около другите събития, които подготвяте за празниците?

Таня Ликова:  Да, трескавата подготовка вече тече. Искам да споделя, че според нашата концепция, по която организираме празниците на града, освен че трябва да участват изявени изпълнители от страната, даваме възможност за изява и на хора, които са свързани със Свищов. Затова и първия ден – на 27 септември, ще открием една много интересна изложба на един полковник от запаса, който е свищовлия, но в момента живее в Горна Оряховица. Той е бивш преподавател във военното училище във Велико Търново. Експозицията е озаглавена „Светът в банкноти“. Тя е частна, лична. За пръв път бе представена в Горна Оряховица на 6 май. Освен това, на същия ден – 27 септември, след откриване на изложбата ще представим и третото издание на книгата „Достойно есть. Свищов през деветнадесетия век и първото десетилетия на XX век“ от Юлия Николова с акцент към допълненията в изданието. Тази година има няколко нови момента, които г-жа Николова е внесла в книгата, защото когато човек работи той постоянно открива нови неща. Ще подредим и традиционната изложба на свищовските художници, Вие знаете за нея. Тя също ще бъде открита в петък. По време на празниците в Свищов ще се върнат двама наши артисти – Пламен Бейков и Мира Искърова. Те ще направят концерт-матине в Художествената галерия на 28 в събота. Подготвили сме и още много изненади, но ще запазя част от тях в тайна за момента.

Луиза ТРАНЧЕВА