Таня Ликова, отдел „Култура“: 50 автори ще се съревновават в традиционния поетичен конкурс „Свищовски лозници“ тази година

Септември е месецът, в който крайдунавския град отбелязва своя празник – „Свищовски лозници“. По този повод бяха обявени и двата, станали вече традиционни конкурси – за литературна творба и най-добро домашно вино. Подборът на участници в творческото състезание приключи. Вече е ясен и броят на произведенията, които ще бъдат оценявани. Допълнителна информация за регламента в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново дава Таня Ликова, главен експерт в отдел „Култура“ в Община Свищов.

Фокус: Г-жо Ликова, вчера приключи приемът на  документи за участие в конкурса „Свищовски лозници“. Колко са подадените заявки?

Таня Ликова: До този момент имаме 50 участника с по едно стихотворение, или това са 50 стихотворения. Авторите са от цяла страна. Традиционният поетичен конкурс „Свищовски лозници“ е обявен за първи път преди повече от 20 години. Отначало този конкурс е обявен за регионален, но в последствие става национален. Конкурсът е напълно анонимен. Всеки автор можеше да участва с едно непубликувано стихотворение, изпратено в три еднообразни екземпляри в печатен вид, на машина или в компютърна разпечатка. Всяко стихотворение се придружава от малък плик с трите имена, адреса и телефона за връзка. Обикновено резултатите от този конкурс обявяваме в третия ден, когато е празникът на виното. Това става в Камерната зала на Читалището. Журито, в състав Ваньо Вълчев – поет, Георги Драмбозов – поет, Людмил Симеонов и Стефания Цанкова, които са поети от Свищов. Не че Георги Драмбозов и Ваньо Вълчев не са от Свищов, но те вече живеят извън границите на свищовска община. Обикновено се присъждат награди за първо, второ и трето място. Те представляват грамота и парична награда. Връчваме и две поощрителни награди. В рамките на рози конкурс, вече 10 години, връчваме и награда за поезия „Николай Искъров“. Николай Искъров също е свързан със Свищов, но той вече не е между живите. По този повод Община Свищов реши да присъди една такава награда в негова памет. В рамките на традиционния поетичен конкурс има и конкурс „Злато дунавско перо“. Този конкурс е обявен с решение на Общинския съвет през 2005 година. Учредител на наградата е Община Свищов. Наградата е ежегодна и се връчва в рамките на празниците на града „Свищовски лозници“. Тази награда се присъжда за оригинална книга в областта на художествената литература, литературознанието, изкуствознанието, издадена през предходната година. И оповестяването на наградата, и цялата рекламна дейност, се води от Община Свищов. Тази година резултатите от тези конкурси ще бъдат обявени на 24 септември, от 10.30 часа, в Камерната зала на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“. Само да добавя, че носител на първата награда „Златно дунавско перо“ през 2005 година е свищовецът Георги Драмбозов – поет, член на Съюза на българските писатели. Наградата му е връчена за цялото му поетично творчество и за големия му принос за развитието на културата в Община Свищов, тъй като той до 1989 – 1990 година работеше в Свищов и беше председател на тогавашния Съвет за култура.

Фокус: Започна ли вече оценяването на творбите, които са подадени?

Таня Ликова: Тепърва комплектуваме нещата. Творбите ще бъдат изпратени на журито до края на тази седмица, за да имат възможност те да ги прегледат. Журито ще заседава на 22-ри септември.

Фокус: Заявилите желание за участие в конкурса само от Свищов ли са или има и от други региони на страната?

Таня Ликова: За поетичния конкурс участниците са от цялата страна. От началото ние го обявихме като регионален, но видяхме, че има интерес и от други поети от страната. Така вече 20 години той е национален конкурс за автори от цялата страната. „Златно дунавско перо“ е за автори, които са свързани със Свищов.

Фокус: В сравнение с предходните години повече или по-малко са заявките тази година?

Таня Ликова: Тази година са по-малко заявките. Обикновено участниците са около 80. Очаквам, поради закъснение на пощата, в следващите два дни да получим още творби.

Фокус: Нека разкажем малко повече и за другия конкурс за най-добро вино, който Община Свищов обяви?

Таня Ликова: Всяка година Община Свищов обявява конкурс за домашно червено вино в рамките на празниците на града. Този конкурс обикновено се оценява от специалисти технолози от „Винпром“ – Свищов. Община Свищов обявява конкурс, но партньори на Община Свищов са и „Винпром“- Свищов. Всеки, който желае да участва със свой асортимент, трябва да представи бутилка от 700 мл. с домашно червено вино, с етикет върху бутилката, на койот са изписани трите имена на участника, адрес и телефон. Резултатите от този конкурс ще бъдат излъчени третият ден, в рамките на Празника на виното, от 18.00 часа на площад „Алеко“. Вече трета година, като партньор на Общината, с награден фонд, се явява и фирма „Томика Метал“. Тяхната награда е неръждаваем резервоар. Тази година той е от 130 литра, предназначен за ферментация и съхраняване на вино, създаден за домашен майстор-винар. Ще бъдат връчени три награди за домашното червено вино. Ще има първа, втора и трета награда, награда от Община Свищов и награда от „Винпром“ – Свищов. Наградата на „Винпром“ – Свищов е обикновено производи от фирмата.до 21 септември производите се получават в сградата на Общинското радио. На 24 септември /неделя/ до 15.00 часа всеки, койот има желание да участва, може да ги донесе във фоайето на Общината, а след 15.00 часа производите ги носим във „Винпром“ – Свищов за оценяване.

Фокус: Към този конкурс има ли интерес? Има ли желаещи да участва?

Таня Ликова: Обикновено имаме около 20 участника. Тъй като все пак сезонът е винарен, не всеки има възможност да участва, защото късно си прави виното, но 20 участника винаги имаме. Конкурсът се посреща с интерес от винарите.

Фокус: Накрая да пожелаем успех на всички участници и в двата конкурса?

Таня Ликова: Нека, който е заслужил, да си получи наградата. Да бъдат всички здрави, да са щастливи и да могат да участват в конкурсите и през следващите години.

Надежда КРЪСТЕВА