Таня Томова, Столична библиотека: „Моето книгожелание за Коледа“ проучва читателските нагласи и интереси през 2020 година

Таня Томова, библиотекар в Сектор „Краезнание и книжовно наследство“ в Столична библиотека,  в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: „Моето книгожелание за Коледа“. Това е празничната инициатива на Столичната библиотека. До 31 декември всеки може да изпрати своето желание за книга, която иска да заеме и прочете през следващата година. Мой гост е Таня Томова, библиотекар в сектор „Краезнание и книжовно наследство“ в Столична библиотека. Г-жо Томова, как се стигна до тази прекрасна инициатива „Моето книгожелание за Коледа“?

Таня Томова: До тази инициатива се стигна заради огромния интерес и през тази година към Столична библиотека. 58 000 са читателите на библиотеката, около 500 000 са посещенията годишно. Това е една отговорност, която на нас, като най-голямата обществена библиотека в страната, ни дава. И за нас е важно да проучим чрез тази инициатива какъв е читателския интерес, каква е нагласата за книгата и четивото през следващата 2020 г., за да може Столична библиотека да откликне на всяко едно читателско търсене. Защото за нас това е важно, всеки един читател е важен за нас.

Водещ: Вече споменахте, че над 58 000 читатели са избрали Столична библиотека за най-доброто място за среща с книгата. Какви тенденции се очертаха през тази година?

Таня Томова:  Тенденциите през тази година нарастват, увеличава се броят и в рисковата учаща група 5-7 клас, 7-12 клас. Това е една група, която в последните години успяхме да привлечем като постоянни читатели с нарастваща тенденция към Столична библиотека. Надяваме се това да продължи. Правим постоянно образователни инициативи, разработваме програми за насърчаване на четенето и привличане на ученическата аудитория към библиотеката, към книгите, към словото. Защото като библиотека това е и нашата отговорност, ако мога така да го кажа – да възпитаваме читателска култура и да могат всички подрастващи да подбират правилно своята литература, да различават една информация кога е истинна и кога не е. В тази посока ще работим и през следващата година.

Водещ:  Как желаещите могат да се включат в инициативата „Моето книгожелание за Коледа“?

Таня Томова:  Всеки желаещ може да посети на място Столична библиотека, на площад „Славейков“ 4. В сектора с художествена литература, който е обновен и очаква нашите читатели, сме разположили една кутия с желания. Също така могат и през страницата ни във фейсбук да публикуват заглавията на книгите, които искат да намерят при нас през следващата година. Другата опция е да изпратят електронно на официалната поща на Столична библиотека, а също така и на място, както казах. Най-добре е да дойдат, личната среща между библиотекаря и читателя винаги е била за предпочитане. Така че очакваме нашите както настоящи, така и бъдещи читатели при нас. На всеки, който се е включил в инициативата, ще му подарим през следващата година читателска карта, а също така, за да насърчим интереса на столичани, най-активно участващите, тези, които са посочили най-голям брой заглавия, разбира се и които не са към момента в каталога на Столична библиотека, всеки един от тях ще може да се включи и да стане посланик с кауза. Това ще бъде една инициатива, на която ще дадем възможност на нашите редовни читатели да се включат в една такава инициатива, която да организираме заедно. Разбира се, каузата да бъде насърчаване на четенето. Столична библиотека ще застане зад него и ще го подкрепи.

Водещ: Още едно предизвикателство отправяте.

Таня Томова:  Предизвикателство, да. Също така имаме и друго предизвикателство, нашите читатели да ни споделят и коя е книгата, която ги е вдъхновила през 2019-а и цитат от нея. Искаме чисто визуално да създадем една елха чрез думи, мисли и емоции и да покажем, че чрез книгите и четенето светът е по-красив, по-усмихнат, по-сбъднат и по-обичащ. Смятам, че тези празници, които предстоят, могат да ни вдъхновят още повече и да осъществим тази инициатива заедно.

Водещ: Може ли да ни кажете дали се променят по някакъв начин предпочитанията на читателите през годините?

Таня Томова: Читателският интерес, разбира се, че се променя. Всяка една група има своите предпочитания. Но трайният интерес към българските автори остава през годините непроменен, към класиците. Това е литература, която през всичките тези години държи един постоянен процент на търсене.

Водещ: Предполагам, че освен тази инициатива имате и още различни събития, които са в календара.

Таня Томова: Разбира се, Столична библиотека винаги е предлагала богат спектър от инициативи. Новото, което предстои, през следващата седмица на 17-и ще бъдат раздавани годишните награди на Столична библиотека. Едно интересно събитие, което приканвам всеки един софиянец да се включи.  Имаме инициативи, изложби, така че следете нашия сайт и се информирайте от това, което предлага Столична библиотека за всеки един от вас.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Успех на инициативите на Столична библиотека.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА