Таня Христова: Твърденията за организирано настаняване на роми в Габрово са груба манипулация

Кметът на Габрово Таня Христова  в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Нов протест в Габрово се подготвя в социалните мрежи за тази вечер. Г-жо Христова, свален ли е вече градусът на напрежението?

Таня Христова: В момента градът е изключително спокоен. Това е типичното състояние, в което обикновено се намира Габрово – един мирен и подреден град, който не заслужава гнева и насилието да вземат превес. Иначе, ситуацията в рамките на вчерашните протести –слава Богу, мирни протести. Равносметката е, че през вчерашния ден са били задържани 7 лица, от които са иззети метални боксове и палки. Съставени са актове за административни нарушения. На 4 лица са направени предупредителни протоколи. Иззети са и пиротехнически средства. Това е информацията, която представи Красимир Добрев – директор на Дирекция „Жандармерия“. Споменавам тези факти, защото за съжалени мирният протест, който вече трети ден до вчера се случва в Габрово, е примесен и с очевидни възможности за нагнетяване на напрежение и безредици. Искам да подчертая, че с насилие и безредици няма да може да постигнем онзи ред и подобряване на цялата система от норми и правила, които всички заслужаваме и за които всички институции трябва да предприемем незабавни действия, защото мирният процес показа на всички нас, че проблем има. От тук насетне решението на проблема не бива да се допуска да бъде чрез насилие и безредици.

Водещ: Колко цигани живеят в Габрово към момента?

Таня Христова: За пореден път искам да кажа няколко изключително важни факта. В Габрово никога не е имало и няма ромско гето, в Габрово дори няма ромска махала, в Габрово няма нито детска градина, нито училище, в което да има елементи на сегрегации. Така че, това е един град, в който присъствието на ромско население е изключително малко, спрямо много други населени места. Именно в подобен град чувствителността на хората към може би пропускане възможността да се предприемат конкретни действия при неспазване на законите е и много по-висока, което знаете – като повод беше провокирано от ситуацията в неделната вечер с инцидента в един търговски обект.

Водещ: От БСП попитаха как така преди няколко години броят на циганите в града е бил незначителен, а сега рязко се е повишил и дали те не се използват за усвояване на европейския средства. Какъв е отговорът ви?

Таня Христова: Меко казано това е едно абсурдно твърдение, в което не може да се намери какъвто и да е категоричен или разумен аргумент. Циганите или ромите в Габрово не знам колко са били преди 10 години, със сигурност в годините това е етнос, който увеличава своето присъствие. Всички трябва да признаем факта, че раждаемостта при тях е много по-голяма. Но това, което категорично бих искала да повторя и което беше част и от заявеното в обръщението на Общински съвет вчера по време на извънредната сесия, в която всички представени политически сили, включително и представителите на БСП, категорично се обединиха и заявиха, че твърденията за целенасочено и организирано настаняване на хора от ромски етнос в Габрово са груба манипулация и внушения. Те за пореден път също потвърдиха, че в Габрово няма гета. Така че, всичко това, което вие казвате, че е заявено, всъщност е опровергано след вчерашното обръщение, което беше отправено към всички габровци. Използвам възможността да благодаря на Общински съвет за тяхната позиция, както и на ръководството на Министерството на вътрешните работи за това, че през изминалите дни гарантират реда и спокойствието в нашия град.

Водещ: Самият побой в магазина ли породи напрежение, или коренът трябва да се търси по-скоро в усещането у хората за несправедливост, безнаказаност? Протестите дойдоха на фона на първоначалното освобождаване на извършителите.

Таня Христова: Всичко това, което казвате има своето значение. Поводът беше сбиването, всъщност последиците, реакцията на хората, които излязоха е именно – несъгласие с неспазване на законите и вероятно решения, които не удовлетворяват нормите ни за справедливост. Което означава, че действията трябва да бъдат последвани от конкретни решения, за които всички институции имаме изключително важна роля. Мисля, че време за губене вече няма, защото проблемът с ромите в Габрово е индикатор за изключително сериозните въпроси, които цялата държава трябва да започне да взима.

Водещ: Има ли сценарий в тези събития?

Таня Христова: Вероятно в протестите, които се случват в Габрово можем да усетим или да прочетем множество сценарии. Това, което бих искала да кажа и, мисля че това изразява и мислите, и желанието на всички разумни хора е, че подобна ситуация е изключително опасна и тревожна да се използва за политически цели. Мисля че нито един гражданин, без значение дали живее в Габрово, или в което и да е населено място в държавата ни, не заслужава да бъде по този начин манипулиран и използван. Така че отговорността е на всички. И призовавам, отново, към здрав разум и търпение и предприемане на действия, които наистина ще върнат или ще създадат усещане и възможност за справедливост, за спазване на законите от всички и прилагането им към всички.

Водещ: На снощния протест беше поискана и вашата оставка?

Таня Христова:  Съвсем естествено в такива моменти хората да скандират различни неща. Това, което бих искала да кажа, че като кмет моята оставка е винаги, всеки ден с мен и това за мен не е проблем. Но бих искала да ви помоля да помислите по въпроса – дали цената за решаване на ромския проблем в България е оставката на кмета на Габрово?

Водещ: Има ли допълнителна организация и мобилизация за охраната на протеста, който предстои тази вечер?

Таня Христова:  Това, което бих искала да кажа, че органите на МВР са изключително отговорни в действията, които предприемат и в организацията, която реализират в името на реда и спокойствието. Така че аз съм спокойна и вярвам, че няма да има крайни проявления, които да опорочат иначе мирните протести, които хората организират.

Росица АНГЕЛОВА